Бежанки от Афганистан творят история в световното колоездене

За първи път отбор от колоездачки, избягали от Афганистан, ще участва в международно състезание по колоездене.


Двете жени ще влязат в историята на спорта още следващата седмица, когато представят Афганистан на Световното първенство по колоездене на UCI в Глазгоу.

24-годишната Арефа и 22-годишната Мина тренират два пъти седмично в местния парк от февруари, за да се подготвят за турнира.

„Искам да представлявам страната си за всяко афганистанско момиче, което няма тази възможност“, казва Арефа пред Sky News. И допълва, че когато талибаните дошли в страната, всичко е било забранено за момичетата. "Нямаше нито едно нещо, което да ни е разрешено да правим", допълва състезателката.

На жените и момичетата в Афганистан е забранено да тренират и да се състезават в каквито и да е спортове откакто британските и международните сили напуснаха страната преди две години, и талибаните поеха властта.

Двете момичета пристигат в Обединеното кралство през октомври 2022 г., след като бягат от Афганистан, и една година се крият от страх за живота си. Съвсем случайно се запознават със собственик на магазин за колела, който им предоставя две безплатно, за да се повозят. По-късно намират и треньор, с когото да се усъвършенстват. /БГНЕС