Бюджетът за отбрана на Тайван ще достигне 19 милиарда долара през 2024 г.

Разходите за отбрана на Тайван се очаква да достигнат рекордните 19 милиарда долара през 2024 г. според президента Цай Инуън, предаде ΑΦΠ.


Това е демонстрация на "решимостта на острова да гарантира националната сигурност", посочи тя.

Разходите за отбрана "се очаква да достигнат 2,5% от БВП", каза Цай в изявление. Предложените разходи биха били 3,5 на сто увеличение от 586,3 милиарда долара за 2023 г. в тайвански долара, според официални данни.

„Тайван трябва да продължи да укрепва способностите си да се защитава и да демонстрира решимостта си за самоотбрана, за да гарантира националната сигурност и интереси, като същевременно търси повече международна подкрепа“, добави Инг-уен.

Китай непрекъснато заплашва Тайван с нахлуване, тъй като гледа на острова като на своя собствена територия, която някой ден ще бъде превзета.

Цай беше информирана от премиера Чен Чиен-джен за правителствения бюджет за 2024 г., който ще бъде публикуван от кабинета в четвъртък, 24 август, и след това представен на парламента за одобрение.

От Пекин идват нарастващи опити за сплашване, заедно с политически и икономически натиск върху Тайван.

Тази повишена агресия може да се отдаде на избора на президента Цай Инуън, която гледа на острова като на независим.

Китайските военни започнаха мащабни военни учения миналата година, след като Нанси Пелоси, тогавашен председател на Камарата на представителите на САЩ, посети Тайван, и отново през април, когато Цай пътува до Съединените щати.

Нови учения бяха организирани в събота, 19 август, ден след като заместникът на Цай, Уилям Лай, също фаворит в предстоящите президентски избори, се завърна от посещение в Парагвай с две междинни кацания в Съединените щати.

Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че 45 военни самолета са навлезли в зоната за противовъздушна отбрана на самоуправляващия се остров по време на ученията, в които са включени и девет китайски кораба. /БГНЕС