Блинкен: Албания и Еди Рама са надеждни партньори на САЩ

Американският държавен секретар Антъни Блинкен изрази благодарността си за сътрудничеството с Албания и своя "надежден партньор" в лицето на премиера Еди Рама.


Блинкен е на първото си посещение в балканската страна, като пристигна тази сутрин и вече проведе няколко срещи на високо ниво.

Той се срещна с млади хора в Пирамидата в Тирана, придружен от министър-председателя.

"Пирамидата" е огромна сграда в центъра на града, посветена в миналото на паметта на комунистическия лидер Енвер Ходжа, а сега превърната в иновационен и образователен център.

"Това не е реликва от миналото, а мощен символ на настоящето и бъдещето", заяви Блинкен пред студентите.

Американският първи дипломат благодари на Албания за това, че е дала подслон на близо 2500 афганистанци, избягали от Афганистан след връщането на талибаните на власт през август 2020 г.

По-рано днес той се срещна с някои от тези афганистански семейства, които чакат да заминат за САЩ.

"Тяхното пътуване нямаше да бъде възможно без помощта на Албания. Не става въпрос само за това, че ги чакате, а за начина, по който го правите", каза Блинкен.

Той заяви, че по време на мандата си начело на американската дипломация е намерил надежден партньор в лицето на министър-председателя на Албания Еди Рама, като подчерта, че той е бил "до нас и заедно сме преодолявали трудностите".

Американският топ дипломат даде висока оценка на връзките между американския и албанския народ.

Посещението на Блинкен се оценява от експертите в областта на дипломацията като историческо и от голямо значение не само за Албания, но и за целия регион на Западните Балкани.

На летището в Тирана тази сутрин той беше посрещнат от албанския външен министър Игли Хасани.

"Стратегическото партньорство и сътрудничество на Албания със САЩ, нашия верен съюзник, само ще се развива, изградено на здрава основа между нашите държави и народи", написа Хасани в X.

Държавният департамент на САЩ заяви, че визитата ще бъде фокусирана върху бъдещето на Албания и Западните Балкани. /БГНЕС

По улиците на Тирана днес могат да се видят гигантски плакати, приветстващи посещението на Блинкен. Според неотдавнашни проучвания на общественото мнение голямото мнозинство от албанците имат много положителна представа за Съединените щати, особено за ролята им в Косово. /БГНЕС