Блинкен: Путин написа книга на провала за себе си и Русия

Кризата в Русия, включваща опит за бунт на наемници срещу Кремъл, разкри "истински пукнатини" във властта на президента Владимир Путин, след като той беше принуден да сключи сделка за амнистия, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в интервю за Си Би Ес.

Въстанието на частната наемническа група Вагнер и нейния лидер Евгений Пригожин през уикенда отбеляза "пряко предизвикателство към властта на Путин и това повдига дълбоки въпроси, показва истински пукнатини", каза Блинкен.

Държавният секретар сподели, че САЩ предполагат, че потенциалната заплаха за руския президент Владимир Путин може да не е отминала.

"Това е разгръщаща се история", каза Блинкен. "Не сме видели последното действие. Наблюдаваме много внимателно."

През уикенда американските официални лица, както и други по света, бяха разтърсени от това, което изглеждаше като пряка и значителна заплаха за властта, а може би и за живота, на Путин.

Днес заплахата е като че ли отшумяла, но Путин е отслабен и по-нататъшна нестабилност или военен конфликт изглеждат напълно възможни.

"Фактът, че това е най-малкото допълнително отвличане на вниманието на Путин и на Русия, според мен е в полза на Украйна. Това просто създава още един проблем за Путин", заяви Блинкен.

Смушенията, предизвикани от Пригожин, са "просто последната глава в книгата на провала, която Путин написа за себе си и за Русия", каза той.

Като минимум американските лидери определиха дори самото публично несъгласие като удар върху лидерството на Путин.

"Преди шестнадесет месеца руските сили бяха на прага на Киев в Украйна, мислейки, че ще превземат града за броени дни, мислейки, че ще заличат Украйна от картата като независима държава", припомни държавният секретар на САЩ. "Сега, през този уикенд, те трябваше да защитават Москва, столицата на Русия, срещу наемници, създадени от самия Путин."

"Самият Пригожин в целия този инцидент повдигна дълбоки въпроси относно самите предпоставки за руската агресия срещу Украйна на първо място", добави Блинкен.

Настоящата криза в Русия започна в петък, след като шефът на групата "Вагнер" Евгений Пригожин, някога близък довереник на Путин, обвини руските сили, че са нанесли ракетни удари по войски на "Вагнер". Пригожин заплаши, че ще оглави "марш на справедливостта", а силите му поеха контрола над Ростов на Дон, град близо до украинската граница.

Бунтът приключи преди края на уикенда, след като Пригожин сключи споразумение, според което трябваше да напусне Русия и да замине за Беларус. В неделя войските на Вагнер започнаха да се изтеглят от южната част на руската Воронежка област. Не беше ясно доколко изтеглянето на силите на Вагнер ще отслаби усилията на Русия във войната ѝ срещу Украйна; във връзка с положението на Русия там се използваше изразът "хартиен тигър".

Хаосът през уикенда беляза най-значителните вътрешни сътресения в Русия, откакто реваншистки настроени комунистически лидери за кратко свалиха съветския президент Михаил Горбачов през 1991 г. Този преврат бързо се разпадна поради съпротивата на Борис Елцин и други, а месеци по-късно Горбачов разпусна Съветския съюз. /БГНЕС