Болсонаро ще преговаря с Путин за ваксини

Бразилският президент Жаир Болсонаро възнамерява да обсъди с руския лидер Владимир Путин въпроса за руската ваксина „Sputnik V“, която все още не е одобрена за употреба от фармацевтичния регулатор , съобщава Си Ен Ен, позовавайки се на източници в администрацията на президента.

Според канала разговорът може да се проведе във вторник. Болсонаро иска да се опита да "разреши ситуацията", която не позволява на Бразилската национална агенция за санитарна инспекция да разреши употребата на лекарството.

На 26 март бразилската фармацевтична компания „Uniao Quimica“, представляваща руския фонд за директни инвестиции в Бразилия, изпрати ново искане до регулатора да регистрира „Sputnik V“ в Бразилия. Съгласно действащото законодателство, срокът за разглеждането му е седем дни, но може да бъде увеличен, ако се предостави непълно досие за лекарства. На 27 март регулаторът обяви спирането за неопределен период на разглеждане на заявлението, като се позова на липсата на част от документите, необходими за това. Както е посочено на уебсайта на агенцията, 18% от необходимите документи липсват, за да се вземе решение за лекарството, а други 27% от документите трябва да бъдат ревизирани.

Това не е първият път, когато регулаторът спира разглеждането на заявление за руска ваксина, във връзка с което собственикът на фармацевтичната компания Фернандо Маркес упреква надзорния орган, че е направил това умишлено в интерес на производителите на други лекарства за имунизация срещу COVID-19.

Според анализатори от Си Ен Ен, Болсонаро по този начин иска да се възползва от инициативата в преговорите за руската ваксина от група губернатори на североизточните щати на републиката, които се съгласиха да закупят самостоятелно допълнителни дози „Sputnik V“, заобикаляйки федералното правителство и поискаха разрешение от регулатора да ги внесат. / БГНЕС