Борел: Неуспех на Грузия да се интегрира в ЕС ще е от полза на Русия

„Неуспехът на Грузия да се интегрира в ЕС е от полза на Русия“, заяви ръководителят на външната политика на блока Жозеп Борел, като призова Тбилиси да осъществи демократични реформи, предаде АФП.


Миналата година ЕС потвърди "европейската перспектива" на Грузия, но отложи кандидатурата и́ за членство, но предостави кандидатури на Украйна и Молдова, като заяви, че Тбилиси първо трябва да направи промени.

При посещението си в Грузия Борел заяви: "Без съмнение Грузия принадлежи към европейското семейство".

Той обаче подчерта, че досега Тбилиси е изпълнил само три от 12-те изисквания, които ЕС постави като предварително условие за предоставяне на официален статут на кандидат за членство на страната.

"Русия ще бъде много щастлива, ако не успеем да интегрираме Грузия в ЕС“, заяви Борел на пресконференция заедно с министър-председателя на Грузия Иракли Гарибашвили, като добави, че "ЕС няма да изостави Грузия".

Борел също така разкритикува неотдавнашното решение на Грузия да възобнови преките полети с Русия, като призова Тбилиси да се съобрази с политиката на ЕС по отношение на Кремъл.

Той заяви, че "единственото правилно политическо решение би било да се предостави на Грузия кандидатура за членство в ЕС до края на годината".

Ако ЕС не приеме Тбилиси, това "ще изпрати погрешно послание към Русия", каза ръководителят на външната политика на блока.

Грузинските власти са изправени пред нарастваща международна критика заради възприеманото отстъпление от демокрацията и обвързването с Кремъл, което сериозно влошава връзките на Тбилиси с Брюксел.

През март Грузия беше разтърсена от протести, след като правителството въведе закон в руски стил за "чуждестранните агенти", а през май бяха възобновени преките полети за Русия, което предизвика осъждане от страна на ЕС.

През октомври ЕС трябва да оцени напредъка на Грузия в програмата ѝ за реформи и да разгледа следващите стъпки в процеса на присъединяване на страната.

Условията на ЕС включват прекратяване на политическата поляризация, подобряване на медийната свобода и независимостта на съдилищата, изборни реформи и "деолигархизация".

Кандидатурата на Грузия за членство в ЕС е залегнала в конституцията и се подкрепя - според проучванията на общественото мнение - от 80 % от населението./БГНЕС