Борел: Репутацията на ЕС на международната сцена зависи от справянето с „Катаргейт“

Репутацията на ЕС на международната сцена зависи от разследването на случая за корупция, наречен от медиите „Катаргейт“, заяви ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел на форум за правата на човека, подчертавайки, че корупционният скандал, в който е замесен Европейският парламент, е накарал "хората да се смеят на ЕС".

Миналата седмица властите в Белгия, където се помещава Европейският парламент, извършиха няколко задържания и обиски в Брюксел в резултат на разследване по подозрения в корупция, свързани със Световната купа в Катар. По-специално бяха задържани заместник-председателят на Европейския парламент, гръцкият политик Ева Кайли и нейният партньор, а жилището на служителя на ЕП беше претърсено. Тази седмица стана ясно, че в рамките на разследването белгийските полицаи са иззели над 1,5 млн. евро в брой и ценни подаръци. Кайли е изключена от политическата си партия в родината и губи мястото си в Европейския парламент.

"Това, което се случи в Европейския парламент... не трябва да го крием, напротив, трябва да покажем колко сериозно е то, колко сериозно е това за нашата политическа система. Някои хора ни се смеят и казват: "Ха-ха, вие говорите за корупция в моята страна, но вижте какво се случва у вас! Тук поне разкриваме и реагираме, има отчетност. Това е голяма разлика. Но трябва да бъдем много бдителни... Външният ни авторитет зависи от това как ще се справим с тази ситуация", заяви Борел, говорейки на форум за правата на човека в Брюксел. /БГНЕС