Борел: Руската армия ще бъде унищожена при ядрен удар на Путин срещу Украйна

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел предупреди Москва, че нейните сили ще бъдат "унищожени" от военния отговор на Запада, ако президентът Владимир Путин използва ядрено оръжие срещу Украйна.

"Путин казва, че не блъфира. Е, той не може да си позволи да блъфира и трябва да е ясно, че тези, които подкрепят Украйна - и Европейският съюз и държавите-членки, и Съединените щати и НАТО - също не блъфират", заяви Борел при откриването на Дипломатическата академия в Брюксел. "Всяко ядрено нападение срещу Украйна ще създаде отговор, не ядрен отговор, но толкова мощен отговор от военна страна, че руската армия ще бъде унищожена."

Опасенията, че Москва може да използва тактическо ядрено оръжие в Украйна, нараснаха, след като Путин отправи прикрити заплахи, докато организира анексирането на четири окупирани региона в условията на загуби на бойното поле.

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг предупреди Русия, че е изправена пред "тежки последици", ако предприеме ядрена атака срещу прозападната си съседка.

"Ще има остър отговор - почти сигурно ще се стигне до физическа реакция от страна на много съюзници, а потенциално и от самата НАТО", заяви високопоставен служител на НАТО.

Но алиансът заяви, че няма да използва ядрения си арсенал в отговор, тъй като Украйна, която не е член на алианса, не е обхваната от клаузата за самозащита.

Досега САЩ и НАТО се въздържат от военна намеса в конфликта в Украйна, опасявайки се да не предизвикат катастрофален ядрен конфликт с Москва. /БГНЕС, АФП