Борел ще предложи санкции срещу "екстремистките" заселници на Западния бряг

Топ дипломатът на ЕС Жозеп Борел заяви, че ще предложи налагането на санкции на "екстремистките" израелски заселници на Западния бряг, съобщи „Политико“.

"Ще работим за налагането на санкции срещу екстремистките заселници на Западния бряг. Ще направя предложение на държавите членки в тази връзка", съобщи Борел на пресконференция след срещата на външните министри на ЕС.

Той също така заяви, че се противопоставя както на принудителното разселване на цивилното население на Ивицата Газа, така и на окупацията на анклава от страна на Израел, който разширява сухопътната си офанзива в южната част на Газа, принуждавайки хиляди палестинци да бягат.

Ръководителят на външната политика на ЕС добави, че е "разтревожен" от одобрението на израелското правителство за изграждането на още 1700 жилищни сгради в Източен Йерусалим с цел разширяване на селищата. "ЕС счита, че планът е незаконен съгласно международното право", каза той.

По-рано този месец САЩ информираха Израел, че Вашингтон ще наложи забрана за издаване на визи на израелски заселници, участващи в насилие срещу палестински цивилни граждани в окупирания Западен бряг.

Борел призова за двудържавно решение на кризата в Близкия изток. "Вярваме, че това е най-доброто, ако не и единственото решение, което може да даде сигурност и мир както на Израел, така и на Палестина", каза той.

"Сигурността на Израел не може да бъде постигната само с военни средства. Тя изисква политическо уреждане на конфликта." /БГНЕС