Борел: Твърде много хора по света страдат заради религията или убежденията си

Седемдесет и пет години след приемането на Всеобщата декларация за правата на човека, която гарантира правото на всички хора да имат, променят и изповядват своята религия или убеждения, твърде много хора в много части на света все още страдат от заплахи, физически нападения, убийства, дискриминация и преследване единствено заради своята религия или убеждения, заяви върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел в посланието си по повод 22 август - Международния ден за възпоменание на жертвите на насилие, причинено от религия или убеждения, предаде АФП.


На този ден, подчертава Борел, Европейският съюз иска да си спомни за всички жертви на насилие по религиозни причини и отново призовава всички държави да спазват изцяло член 18 от Всеобщата декларация за правата на човека и да се борят срещу всякакви актове на религиозно преследване и дискриминация.

"В целия свят хората, изложени на риск, трябва да бъдат защитени, а извършителите на актове на насилие трябва да бъдат изправени пред съда. Религията никога не трябва да се използва като оправдание за нападения срещу лица, принадлежащи към малцинства. Европейският съюз припомня, че свободата на религията или убежденията и свободата на изразяване са универсални, взаимозависими и свързани права, които взаимно се укрепват", се казва още в посланието на Борел.

Според него освен държавите, ключова роля в разкриването и противопоставянето на актове на подбуждане към омраза, дискриминация и насилие срещу отделни лица и групи имат религиозните лидери, политиците, организациите на гражданското общество и частните компании.

"ЕС ще продължи да използва всички инструменти, с които разполага, включително диалога за правата на човека, резолюциите на многостранни форуми, сътрудничеството със специалния докладчик на ООН за свободата на религията или убежденията и междурелигиозните инициативи в подкрепа на правозащитниците и защитата на свободата на религията или убежденияат", подчерта Борел.

Той съобщИ, че през тази година Ес ще отпусне 5 млн. евро в подкрепа на организации, които работят за насърчаване и защита на свободата на религията или убежденията.

"Европейският съюз продължава да се застъпва за свободата на религията и убежденията, както в чужбина, така и у дома", посочи Борел в края на посланието. /БГНЕС