Бразилия започва ваксинация срещу денга в разгара на епидемия

Бразилия стартира кампания за имунизация срещу треска денга, като стана първата страна в света, която предоставя ваксината чрез системата си за обществено здравеопазване, докато се справя с рязкото увеличаване на случаите.


През първите пет седмици на годината здравните власти са регистрирали над 395 000 вероятни случая на болестта, пренасяна от комари, което е четири пъти повече от същия период на миналата година, предаде АФП.

Най-малко 53 души са починали от денга по време на настоящата епидемия, като длъжностните лица все още анализират дали болестта е причина за други 281 смъртни случая.

С настъпването на прочутите карнавални тържества в страната, които подхранват опасенията за по-нататъшно разпространение на болестта, министърът на здравеопазването на президента Луис Инасио Лула да Силва, Нисия Триндаде, официално даде старт на кампанията за ваксиниране в столицата Бразилия.

"Дори и без настоящата епидемия щяхме да започнем тази кампания за ваксиниране, защото денгата е дългогодишен здравен проблем", каза тя пред журналисти.

Ваксината, известна като Qdenga, се произвежда от японската фармацевтична фирма Takeda.

Недостигът на доставки означава, че първоначално Бразилия ще я прилага само на деца на възраст 10-11 години.

Длъжностните лица се надяват до края на годината ваксината да обхване 3,2 млн. от 203-милионното население на Бразилия.

Правителството заяви, че проучва възможностите за производство на ваксина в страната.

По данни на Световната здравна организация денга, която може да причини хеморагична треска, заразява около 100-400 милиона души годишно, въпреки че повечето случаи протичат леко или безсимптомно.

Сао Пауло и Рио де Жанейро, най-населените градове в Бразилия, предприеха спешни мерки за ограничаване на денга преди карнавала, който привлича милиони туристи от цял свят. /БГНЕС