Брекзит - централна тема в словото на кралицата пред парламента

Мерки как да се подпомогне просперитетът на Великобритания след Брекзит ще заемат централно място в речта на кралица Елизабет Втора пред парламента в понеделник. Това посочиха правителствени източници от „Даунинг стрийт“ 10, цитирани от Би Би Си. Ще бъдат представени и плановете за прекратяване на свободното движение на граждани на ЕС в Обединеното кралство и за осигуряване на по-бърз достъп до лекарства.

Министри обявиха, че сделката за Брекзит е „приоритет“ и се надяват споразумението да бъде одобрено от Камарата на общините „своевременно“. Лондон и Брюксел обаче все още водят преговори преди ключова среща на върха, като източник от „Даунинг стрийт“ 10 посочва, че разговорите са „на доста далечен етап от постигането на сделка“.

Великобритания трябва да напусне ЕС на 31 октомври и срещата на европейските лидери следващия четвъртък и петък се разглежда като последния шанс да се постигне каквато и да било сделка преди крайния срок за Брекзит.

В момента около дузина британски представители водят изключително „интензивни технически разговори“ с колегите си от ЕК в Брюксел в опит да постигнат ново споразумение за Брекзит. Очаква се по-късно в неделя премиерът Борис Джонсън да даде подробна информация на министрите от кабинета си по прогреса в преговорите в белгийската столица. Междувременно в първата реч на кралицата за мандата на Джонсън, която монархът ще произнесе при откриването на парламентарния сезон в понеделник, се очаква да очертае приоритетите на правителството.

Според „Даунинг стрийт“ 10 в тронното слово ще бъдат представени мерките, които ще позволят на Великобритания да „се възползва от възможностите, които предоставя Брекзит“. / БГНЕС