Брюксел отблокира последните средства за възстановяване на Италия

Европейската комисия даде зелена светлина на третия транш от средствата за възстановяване на Италия след пандемията, като установи, че страната е изпълнила задоволително целите за отблокиране на помощта.


Италианският министър-председател Джорджа Мелони изрази задоволство от решението, като го нарече "чудесен резултат, който ще позволи на Италия да получи планираните за 2023 г. 35 млрд. евро."

Третият транш от средствата за възстановяване на Италия в размер на 19 млрд. евро беше замразен от Брюксел в очакване на разяснения относно разпределението на средствата и постигането на целите.

Но в петък в изявление Комисията цитира 54 "задоволително изпълнени" основни етапи и цели, свързани с текущите реформи, които показват "значителен напредък в изпълнението на плана за възстановяване и устойчивост на Италия".

Промените, предложени от италианското правителство - и сега одобрени от Брюксел - намалиха третия транш до 18,5 млрд. евро, тъй като Италия отложи изпълнението на цел, свързана с повече студентски общежития.

Междувременно четвъртият транш ще бъде увеличен от 16 млрд. евро на 16,5 млрд. евро.

Като основен бенефициент на европейския план за борба с пандемията, се очаква Италия да получи 191,5 млрд. евро до 2026 г., но финансирането зависи от реформите, които трябва да бъдат извършени в замяна на помощта.

Забавянето на отпускането на европейските средства рискува да забави икономическия растеж и да влоши финансовото състояние на полуострова.

Публичният дълг на Италия възлиза на над 144% от брутния вътрешен продукт (БВП), което е най-високото съотношение в еврозоната след Гърция. /БГНЕС