Бургас е пред грипна епидемия

Броят на заболелите от грип в страната се променя непрекъснато, а нивото на усложненията не се различава съществено от други години.

На снимката: д-р Ангел Кунчев

От днес в грипна епидемия е Монтана и цялата област, в грипна ваканция са децата от Дупница, Сапарева баня, Карнобат и Сунгурларе. Епидемия има от дни в Хисаря. Бургас е почти на границата на грипна епидемия.

Намираме се в навечерието на национална епидемия, съобщи в Бургас днес главният санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев, предаде кореспондентът на БГНЕС от морския град.

Д-р Кунчев е на обиколка в страната, за да прецени ситуацията.

„Ситуацията напълно отговаря на момента, в който се намираме – с две думи в навечерието на национална епидемия. Която според мен, колкото и да е трудно да се прогнозира, най-вероятно ще стигнем средно за България някъде в началото на февруари”, заяви д-р Ангел Кунчев.

„Конкретната бройка няма такова значение, има значение процентът на положителните от всички изследвания. Мина 50% тази бройка от последните дни, така че нямаме никакво съмнение, че става въпрос за грип и то предизвикан основно от двата щама – Н1N1 и новият H3N2”, посочи още епидемиологът.

Директорът на РЗИ Бургас д-р Георги Паздеров каза, че в петък ще са налични резултатите от изпратените за анализ проби и ще се вземе решение за обявяване на епидемия или не. /БГНЕС