Централен полицейски таекуондо клуб с проект „Кажи не на агресията и нетолерантността“

Надяваме се да предотвратим случаите на агресия и нетолерантност. Това заяви председателят на Централен полицейски таекуондо клуб Бисер Манчев на пресконференция в Пресклуб „България“ по повод проекта „Кажи не на агресията и нетолерантността“. На срещата присъстваха още другият ръководител Никола Илиев и трима от участниците – Катерина Митева, Гергана Узунова и Марио Данов.

Бисер Манчев (в средата) вярва, че проектът "Кажи не на агресията и нетолерантността" ще предотврати проявите на насилие, агресия и нетолерантност сред обществото.

„Централен полицейски таекуондо клуб вече повече от 25 години развива успешно бойното изкуство таекуондо, член е на Спортната асоциация на министерството на вътрешните работи и Българската федерация по таекуондо. Най-успешната ни програма е „Млади приятели на полицията“. Основната идея на проекта е да изградим правилна ценностна система на подрастващите“, започна Манчев. Той обясни проекта на клуба и сподели очакванията си за него. „Целевата група на финансирания младежки обмен по програмата Еразъм+ е 15-27 години и ще се проведе в Обзор между 16-29 август – заминаваме на 16-ти и се връщаме на 29-ти. В проекта ще участват три страни, като към България се присъединяват нашите партньори от Таекуондо клуб „Ahac“ (Словения) и „Hellenic Quadrathlon Federation (Гърция). От всяка държава ще има по 18 представители между 15-27 години и по двама ръководители“. „Публикували сме информация на официалния ни сайт с кандидатурите, но сме изненадани от слабия интерес – едва 19 кандидатствали дотук. Масово днешната младеж и общество са жертва на предразсъдъци, предубеждения, стереотипи, липса на морал – тези прояви стават все по-силни на база на нашия опит. Този проект е тясно свързан с основните принципи на таекуондото, а именно корейско бойно изкуство за самозащита. Надявам се след реализирането на проекта, който ще включва ролеви игри, лекции, игри за събуждане, дискусии и презентации, случаите на агресия и нетолерантност да бъдат предотвратени“, добави той. Другият ръководител от българска страна Никола Илиев също изрази надежда, че проектът ще „зарази“ обществото с позитивност. „Агресията може да бъде и когато някой не харесва някого. Точно това се опитваме да изолираме, нали знаете – „от малкото камъче, обръща колата“. Нашият опит с родители, с директори на столични училища – говорейки с тези хора, стигнахме до идеята, че трябва да направим нещо такова, да ги „заразим“ с позитивност. Точно това искаме да покажем – как противниците са само на терена, а извън него трябва да сме приятели. Очакваме подкрепата на нашите партньори от Словения и Гърция да ни направи по-опитни по отношение на това как тези страни се справят с този проблем“, коментира Илиев.

Митева, Узунова и Данов очакват с нетърпение старта на проекта в края на тази седмица, като според тях и словенци, и гърци ще се запознаят с културните особености на България, а този обмен на история, култура и религия ще подпомогне за по-лесното усвояване на идеята на проекта. Те допълниха, че „Кажи не на агресията и нетолерантността“ ще сближи още повече страните и ще помогне за справянето с назрелия в обществото проблем. /БГНЕС