CENTCOM: САЩ нанесоха удари по ракетни позиции на хутите в Йемен

Военните на САЩ потвърдиха официално, че силите им са нанесли множество удари по ракетни системи на хутите, докато базираната в Йемен бунтовническа групировка се подготвя да извърши нападения, които заплашват американските военноморски и търговски кораби.

От ранните часове в четвъртък санайско време силите на Централното командване на САЩ "нанесоха седем удара за самоотбрана срещу четири безпилотни апарата на хутите и седем мобилни противокорабни крилати ракети, които бяха подготвени за изстрелване срещу кораби в Червено море", се казва в изявление на CENTCOM, публикувано в X.

"CENTCOM идентифицира тези ракети и USV в контролираните от хути райони на Йемен и определи, че те представляват непосредствена заплаха за корабите на ВМС на САЩ и търговските кораби в региона", се казва в него.

Ударите "ще защитят свободата на корабоплаването и ще направят международните води по-безопасни и сигурни за военноморските и търговските кораби на САЩ", се казва в съобщението.

В сряда информационната агенция на хутите съобщи, че Съединените щати и Великобритания са нанесли удари по цели в йеменската провинция Ходейда.

Подкрепяните от Иран бунтовници, които контролират голяма част от разкъсвания от войната Йемен, включително пристанището Ходейда, атакуват корабоплаването в Червено море и Аденския залив./БГНЕС