Чехия: ЕС и НАТО да изгонят руски дипломати

Ян Хамачек

Чехия иска от партньорите си от ЕС и НАТО да изгонят руски дипломати в знак на солидарност след дипломатическия спор на Прага с Москва, заяви министърът на външните работи и вътрешните работи Ян Хамачек.

Той каза, че ще привика руския посланик в сряда, за да разкрие по-нататъшни стъпки след експулсирането на 18 руски дипломати, за които Прага смята, че са от тайните служби, и на 20 чехи от Москва в отговор.

"Призоваваме за колективни действия страните от ЕС и НАТО, насочени към експулсиране от солидарност," каза Хамачек пред репортери.

Призивът идва, след като Прага обвини руските тайни служби в организирането на фатален взрив на чешка територия през 2014 г. Осемнадесет руски дипломати, идентифицирани от чешкото разузнаване като шпиони, напуснаха постовете си в понеделник, заедно с 20 чешки дипломати, базирани в Москва.

Хамачек каза, че е привикал руския посланик Александър Змеевски в сряда следобед, за да протестира срещу това, което Прага смята за непропорционален отговор.

"Логично е, че ако Чехия предприеме по-нататъшни действия, руският посланик трябва да е първият, който го е чул", каза той. Позовавайки се на доклад от разузнаването, чешкото правителство заяви, че руската военна тайна служба ГРУ е организирала две експлозии през 2014 г., едната от които уби двама души и причини големи материални щети.

Във връзка с взривовете чешката полиция издирва двама мъже, които също са идентифицирани като заподозрени в отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал през 2018 г. в Солсбъри, Англия.

Чешкото правителство също реши да отстрани руската корпорация "Росатом" от търг за изграждане на нов блок в чешка атомна централа „Дуковани”. Освен това Хамачек заяви, че чешкото правителство ще спре да обмисля закупуването на руската ваксина „Спутник V” срещу коронавирус. /БГНЕС