Чехия обяви рекордни запаси от газ

Хранилищата за газ в Чехия са запълнени 80%. Чешкият министър-председател Петър Фиала заяви, че това е рекорден обем за газохранилищата на страната.

"Хранилищата за газ са 80% запълнени. Намираме се на рекордно високо ниво. Опитваме се да се подготвим максимално за зимата", написа ръководителят на чешкото правителство на страницата си в Twitter.

"Отиваме в Брюксел, където свиках извънреден съвет на Европейския съюз по въпросите на енергетиката <...>. Тази година въведохме правило, според което резервоарите за съхранение на газ в страните от ЕС през зимата трябва да са пълни поне 80%. В Чехия преминахме тази граница и сега разполагаме с 2 687 млн. куб. м газ", написа в тази връзка Йозеф Сикела, министър на промишлеността и търговията на страната

Средното годишно потребление на газ в Чехия е около 9,4 млрд. куб. м, съобщи Чешката информационна агенция. Според Сикел страната внася около 98% от потреблението си на газ от Русия. Според агенцията Прага планира да използва газ от терминал за втечнен природен газ в Нидерландия, за да намали зависимостта си от доставките на руски газ.

На 26 юли ЕС свиква извънредно заседание на Съвета на министрите на енергетиката. На срещата ще бъде обсъдена готовността на ЕС за зимата в енергийния сектор. Петър Фиала вече заяви, че основната задача на страната му като председател на Съвета на ЕС е да гарантира единството на общността в условията на предизвикателствата, породени от конфликта в Украйна. Чехия има за цел постепенно да премахне зависимостта на европейските държави от енергийните доставки от Русия и да им помогне да намерят алтернативни източници на суровини. /БГНЕС