Черна гора ще има ново правителство до края на месеца, 11 партии в коалиционно споразумение

Вчера лидерите на 11 политически партии подписаха коалиционно споразумение за съставяне на ново правителство в Черна гора.


Следващата стъпка е насрочване на заседание на черногорския парламент, като според информация на RTCG не е изключено на 26 октомври да бъде избрано ново ръководство на парламента, а след това и ново правителство.

Както съобщава Радио Свободна Европа, въпреки съпротивата на американските и европейските партньори, силите на бившия проруски Демократичен фронт (ДФ) ще бъдат част от новото черногорско правителство на Милойко Спаич. Именно според споразумението за съставяне на правителството ДФ ще подкрепя правителството на малцинството в парламента, а в края на следващата година чрез реконструкция официално ще стане част от него. Освен това един от лидерите на ДФ Андрия Мандич ще оглави парламента, посочва РСЕ.

Партиите от ДФ подкрепят премахването на санкциите срещу Русия, не признават независимостта на Косово, противопоставят се на членството на Черна гора в НАТО и отричат геноцида в Сребреница.

Правителството ще има президент, четирима вицепрезиденти и 18 министри.

Движението Европа на Спаич вече ще има, освен премиерския пост, 10 министри, включително на външните работи, европейските въпроси, правосъдието, финансите, здравеопазването, енергетиката, градското планиране, транспорта, образованието и социалната защита. Освен двата вицепрезидентски поста, демократите ще получат и четири министерства - на вътрешните работи, на отбраната, на туризма и екологията, на културата и на медиите. Просръбската социалистическа народна партия ще запази двата ресора – земеделие и гори, както и спорта и младежта, които покрива в момента в правителството на Дритан Абазович. Албанските партии ще запазят двете министерства, които ръководят в сегашното правителство, правата на човека и малцинствата и публичната администрация. Ще получат и вицепремиер. Проруските партии, които съставляват Демократичния фронт, на първо време няма да бъдат част от правителството. Според споразумението, което подписаха с президента и други партии, те влизат в правителството по-късно, до края на следващата година. Тогава те ще получат един вицепрезидентски и четири министерски поста – на транспорта, образованието, туризма и урбанизма. До поемането на тези министерства ДФ ще има държавни секретари в тях. /БГНЕС

Категории:

Тагове: