Четвърти опит за избор на председател на СОС

Столичният общински съвет ще опита да избере свой председател днес. Това е червърти опит за избор на шеф на местния парламент, след като предишните три опита все не намираха необходимите 31 гласа. Претендентът на най-голямата формация в СОС, чийто кмет седна в креслото на "Московска" 33 - Борис Бонев от ПП-ДБ (Спаси София), се оттегли от надпреварата предната седмица. Така кандидатите на БСП и "Възраждане" – Диана Тонова и Красимир Гълъбов отидоха на балотаж, който не доведе до резултат, припомня репортер на БГНЕС.


Според общинският съветник от ГЕРБ Георги Георгиев, който оглавяваше СОС предишния мандат, тревожната тенденция продължава, а градът и кметът на София са заложник на политическия инат на част от групата на ПП-ДБ и "Спаси София".

От своя страна Борис Бонев коментира, че без групата на ПП-ДБ-СС не може да бъде избран председател. Той бе категоричен, че за да се отпуши работата на СОС, всички общински съветници трябва да носят отговорност и не може отговорност да носят само 23 общински съветници, а 38 да се скатават.

Според Деян Николов от „Възраждане“ "всичко зависи от един разговор между Кирил Петков и Бойко Борисов".

През седмицата кметът Васил Терзиев изрази надежда, че ще се намери изход на патовата ситуация.

"Въпреки различията между партиите, представени в СОС, на София й е нужна широка коалиция с компромиси от всяка една група. Призовавам групите в Общинския съвет да се обединят максимално бързо за едно работещо мнозинство и избор на председател на СОС. Ситуацията е сложна, но вярвам в държавническото мислене на общинските съветници. Не мисля, че някой от тях са обещавали да създават проблеми и препятствия за развитието на София в предизборната кампания. Време е предизборните обещания да бъдат изпълнени", призова той. /БГНЕС