COVID-19 и ромите в България и Централна Европа

Снимка от ромската махала в Ямбол
Снимка от столичния квартал Факултета
Снимка от пловдивския квартал Столипиново

Голяма част от ромската общност в град на около 50 мили от Будапеща, живее в зона на разрушени бунгала в покрайнините, до неприятно вонящ поток, където се изпомпва канализацията от останалата част на града.

Много ромски общности в Унгария и в широкия регион имат сходни условия на живот, както и трудности с достъпа до качествено образование и труд.

„Коронавирусът заплашва да влоши всички съществуващи проблеми с лошо качество на живот, ниски икономически възможности, свързани със здравето проблеми и произтичаща от това дискриминация“, предупреждава статията.

„Има обаче някои случаи на оспорване на стереотипите“, продължава “Гардиан“. „В България ген. майор Венцислав Мутафчийски, който управлява коронавирусната реакция в държавата, затвори въпрос за това колко роми са заразени с вируса, като попита журналиста „в кой век живеете?“

Цитирани са и думите на преподавател по социология в Софийския университет, който каза, че има и някои признаци, че пандемията е накарала властите да осъзнаят, че проблемите на ромите не могат просто да бъдат игнорирани и вместо само да бъдат сочени с пръст, ромите трябва да получат и необходимата помощ. /БГНЕС