COVID-19 на борда, член на екипажа на акостирал в Бургас кораб почина

Епидемичен взрив от COVID-19 на кораб на пристанище Бургас констатираха здравните власти. Случаят се отнася за товарен кораб с екипаж от филипински моряци, които са поставени под 14-дневна карантина, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Трима от моряците са с температура и кашлица. Контактните лица от екипажа са без оплаквания. На 18 юли е хоспитализиран заразен от екипажа в Инфекциозното отделение на бургаската болница, като на следващия ден е починал. Друг член от екипажа е със затруднено дишане и влошено общо състояние и е в болница. Корабът пристига на пристанище Бургас миналата седмица. Последното пристанище преди акостиране в Бургас е Обединените арабски емирства, откъдето отплава на 27 юли и от тогава е бил на море.

"Корабът пристига на 13 юли вечерта. На другия ден постъпва обаждане в РЗИ, че има болен човек от екипажа. Бърза помощ отива на място. Транспортиран е до УМБАЛ Бургас, където с бърз тест е установено, че е Ковид-положителен. На другия ден, след като излиза положителен и ПСР тестът, направихме изследване на целия екипаж. От 20-членния екипаж, 12 са положителните проби. Тези 12 души са поставени под изолация, а другите 8 човека от екипажа, които са контактни, са също под карантина. Никой от екипажа не е слизал на брега", обясни директорът на РЗИ Бургас Георги Паздеров.

За съжаление на 19 юли сутринта първият изследван филипинец, около 52-годишен, е починал в реанимация, каза още Паздеров.

Пробите на целия екипаж са изпратени в Националния център за заразни и паразитни болести, за да се установи дали става въпрос за Делта вариант на вируса или не.

60% от екипажа на катера, с който са свалени на брега двамата филипински моряци, са ваксинирани и са използвали предпазни средства. Няма опасност за заразяване, увериха още от РЗИ Бургас. /БГНЕС