Д-р Деница Желева: Некачествените дрехи увреждат кожата, българинът е алергичен към никел

Много пациенти купуват дрехи, изработени от некачествени тъкани, които предизвикват сериозни алергични реакции.

Никел, кобалт и хром са най-честите алергени, към които българският пациент има алергия.

Това заяви в интервю за БГНЕС д-р Деница Желева, дерматолог от „Поликлиника България“.

„Проблемът към момента е, че доста пациенти поради финансова невъзможност или минали през някой магазин за левче, купуват дрехи и материи, които са изработени от некачествени тъкани. Най-често наблюдаваме алергия, която се развива в резултат на контакта на тъканта с кожата, които са оцветени в текстилни бои и предизвикват иритативни или алергични реакции“, заяви медикът.

Д-р Желева обясни, че в дерматологията се разделят двете диагнози. „Имаме алергичен контактен дерматит, който е по-рядко срещан и иритативен контактен дерматит. Под иритативен контактен дерматит визираме изменения, които се наблюдават при всички пациенти, които облекат такава дреха или влязат в контакта с материал, който дразни и е агресивен към кожата“, обясни докторът. „В тази ситуация ще се получи зачервяване, сърбеж, който е доста неприятен и вече в зависимост от интензитета на носене на тази дреха симптомите могат да бъдат различно интензивно проявени“, заяви Деница Желева, след което уточни, че може да се развият включително мехури, които да накарат пациента да посети личния си лекар за терапия. „Така че това засяга голям процент от пациентите, които купуват такива дрехи“, коментира експертът. „Вече към алергичния контактен дерматит, където имаме едно настройване на кожата във времето, т.е. трябва да има повторен контакт с въпросния алерген. Това са пациенти, които обикновено са със светла кожа, те имат сини очи, светла коса, податливи са. От ранна детска възраст те знаят, че имат чувствителна кожа, която може да има допълнително атопичен дерматит или някаква друга кожна дерматоза“, обясни лекарката.

Според нея тези пациенти вече при втория си контакт с алергена развиват типичен обрив, който може да бъде както остър, така и да хронифицира във времето. „В тези ситуации имаме пациенти именно с алергии, които се проявяват по кожата на ръцете, може да засегнат горни, долни клетки, шията. Тоест участъци, които са видими за околните“, поясни д-р Желева.

Тя обясни, че в момента имаме пик в алергодерматозите, поради цъфтежа на дърветата и редица други фактори, но подчерта отново важността на дрехата, с която сме облечени. „Много често некачествените дрехи запарват кожата повече от обичайното и потенето, в комбинация с една такава тъкан, която е некачествена, води до развитие на едни зачервени участъци, към които, ако добавим гъбична инфекция, вече историята става малко по-сложна и се налага освен локална терапия с мазане, да се добавят и системни медикаменти, което е желателно да не се случва при нашите пациенти“, поясни д-р Желева.

Тя уточни, че според интензитета на оплакванията преценява при кой пациент какво да добави. „Препоръката като цяло е да внимаваме, да се съобразяваме с това какъв е сезонът, как се обличаме, да внимаваме при избора на измивни продукти, защото те са много важни в нашето ежедневие. Честото мокрене на тялото и честото миене на ръцете изсушават кожата“, съветва дерматологът, след което призова да се използват измивни олия, тъй като те образуват защитен филм върху кожата, още докато сме в банята.

„По отношение на хидратиращите кремове, за предпочитане са по-мазните продукти да бъдат използвани в есенно-зимния период и тогава, когато кожата е по-суха. По-леките текстури, като кремове и млека, те са за прохладните сезони, за пролетта, за лятото, когато не искаме кожата ни да лепне“, отбеляза д-р Деница Желева.

Тя отбеляза, че в момента климатичните условия, в които живеем, са много по-различни от тези, които са били в миналото. „Заради озоновите дупки, заради замърсяването на атмосферата, много по-силно и агресивно грее слънцето, което в никакъв случай не е напълно полезно за нас. В този смисъл всяко прекаляване с излагането на слънце по-скоро ни вреди“, уточни експертът.

В този контекст д-р Деница Желева подчерта, че приложението на слънцезащитните продукти е наше задължение. „50 SPF, този фактор, който предпазва кожата, осигурява една защита както по отношение на самите клетъчни структури, така и по отношение на бенките“, припомни дерматологът и отправи призив: „Апелирам и приветствам всички пациенти да запомнят, че когато ходим на море, слагането на слънцезащитен крем е поне 20 минути преди отиване на плаж. Поставянето на втори слой продукт е горе-долу на всеки 3-4 часа, ако сте решили по-дълго време да стоите на плаж“, припомни лекарката.

Тя допълни, че алергичният контактен дерматит най-често се получава при пациенти, които страдат от алергия към никел. „Това е метал, който се съдържа в голяма част от продуктите около нас. Най-често при коланите и различни видове не толкова качествени бижута. В такива ситуации пациентът, ако вижда, че периодично се изрива, обривът е упорит и не минава от само себе си, редно е да посети дерматолог и да се направи така нареченото епикотанно тестуване, което представлява залепване на лепенки в областта на гърба, които престояват от 48 до 72 часа и при тяхното отлепване се разчита дали пациентът страда от алергия към съответните съставки. Никелът, кобалтът и хромът са най-честите алергени, към които българският пациент има алергия. Симптомите трябва да бъдат разчитани, анализирани, правилно диагностицирани и лекувани“, обясни д-р Желева. /БГНЕС