Гриша Матеев: Случаите на рак на кожата растат

Хората все повече се излагат на слънце, затова и случаите на рака на кожата расте. За десетилетие случаите на меланом се увеличават с близо 50%.

Това съобщи доц. Гриша Матеев, председател на Българското дерматологично дружество, предаде репортер на БГНЕС.

До 2025 г. се счита, че случаите ще нараснат с 18%, а смъртността - с над 20%. До 2040 г. близо 500 000 ще бъдат диагностицирани с меланом.

“По-често меланомите засягат мъжете, защото повече се събличат и излагат на слънце”, поясни доц. Матеев.

Той посочи, че мерките за борба с проблема трябва да са насочени към повишаване на обществената осведоменост, намаляване на умишленото излагане на слънце и провеждането на редовни прегледи.

Българското дерматологично дружество стартира редовната си кампания “Евромеланома”, която цели превенция на кожния рак и на 14 май 2024 г. гражданите ще могат да се възползват от безплатни прегледи от специалист дерматолог.

Според изнесените от лекари данни, до 10% от пациентите, които вече са получили меланом имат възможност да развият втори. До 50% пък са в риск да развият друг немеланомен тумор, тоест рак. Много малък е процентът на пациенти, които се подлагат на прегледи, след като веднъж са получили меланом.

Целта на "Евромеланома" е да стимулира повече пациенти да използват слънцезащита и да провеждат редовни прегледи при специалисти. Кампанията има и онлайн сайт, където гражданите да се запознаят с повече информация. /БГНЕС