Д-р Ренета Пелтегова: Медицината е най-хуманната професия, чувството да помагаш е безценно

Когато си добър човек, не е трудно да бъдеш и добър лекар, сподели пред БГНЕС кардиологът д-р Ренета Пелтегова, за която никога не е съществувало колебанието да поеме по дългия и нелек път на медицината.

Д-р Пелтегова е кардиолог в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“. С нея разговаряме по повод професионалния празник на българския лекар, който традиционно се отбелязва на 19 октомври в Деня на Св. Иван Рилски Чудотворец, небесен покровител на българския народ.

„Никога не съм гледала в друга посока, тъй като пред себе си винаги съм имала един прекрасен личен пример – моят баща, който също е кардиолог. Още от малка бях свидетел на огромната радост и благодарността на излекуваните от него пациенти от една страна, а от друга на множеството безсънни нощи и усилията, които изискват нашата професия. И въпреки това никога не съм изпитвала колебания да поема по пътя на медицината“, разказва д-р Пелтегова.

Според нея, професията носи най-голямо удовлетворение, когато си успял да помогнеш и виждаш радост в очите на отсрещната страна.

Д-р Пелтегова никога не е мислила за реализация в чужбина.

„Тук са близките ми, тук е семейството ми, тук съм щастлива. В клиниката по кардиология към Университетска болница „Проф. д-р Александър Чирков“, в лицето на моите ръководители, срещнах изключителен професионализъм и приемственост. Има една много хубава поговорка, която гласи, че всеки камък си тези на мястото, а моето място е България“, категорична е тя.

Кардиологът добави, че трудностите пред младите лекари са редица и започват още след дипломирането.

„Трудно се зачислява за специалност. Въпреки че има дефицит на лекари в България, има и дефицит на места за специализации. Заплащането, от друга страна, кара колегите да работят на по две, три места. Освен това работната среда и това, че понякога биват натоварвани с отговорности, които не би следвало, също са сред факторите, демотивиращи младите лекари да продължават да работят и да се реализират в България“, обясни д-р Пелтегова.

На въпроса как би описала призванието да си лекар, тя отговори, че това е едно прекрасно чувство, тъй като медицината е най-хуманната професия.

„Чувството да помагаш е безценно“, отбеляза кардиологът.

От опит д-р Пелтегова споделя за най-честите кардиологични заболявания – това са пациенти с инфаркт на миокарда, сърдечна недостатъчност и стабилна/нестабилна ангина пекторис. За да се предпазят от тези заболявания, пациентите основно трябва да имат стриктна профилактика на рисковите фактори. За съжаление обаче в България тя не е достатъчно популяризирана.

Това, обясни специалистът, се дължи на ниската информираност на хората относно рисковите фактори, как трябва да се предпазят, какво трябва да направят, въпреки че напоследък започват все повече програми именно за популяризиране на профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания.

В заключение д-р Ренета Пелтегова се обърна към младите лекари и към всички останали с думите:

„Никога не спирайте да предизвиквате себе си. Винаги търсете най-правилния път, а не най-лесния“. /БГНЕС