Д-р Стойчо Кацаров: Няма нови ограничения, има възможност за 100% работа

Изумен съм от реакцията на някои политици и общественици. Хора, четете, моля ви се! Със заповедта, която издадох вчера дадох възможност да работят на 100% тези, които досега работеха на 50%. Никакви ограничения не са наложени, напротив точно обратното.

Това заяви служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, след като с негова заповед, влязла в сила от днес, до 50% се ограничава капацитетът на заведения, спортни зали, мероприятия, лични тържества и детски центрове. Заведенията ще използват 100% от капацитета си, ако персоналът и клиентите са ваксинирани, преболедували или имат отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизане в обекта, предаде репортер на БГНЕС.

Малко по-рано от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" настояха за отмянана мерките заради, според тях, дискриминация на неваксинираните. От Асоциацията на заведенията пък обявиха, че са в стачна готовност.

Ако вие не държите да работите на 100%, напишете ми го. Ще отменя заповедта, обърна се д-р Стойчо Кацаров към недоволните. Той бе категоричен, че здравните власти прави всичко възможно, за да се запази живота и здравето на хората.

Не се налагат ограничителни мерки, мерките, които се нагалаг са стимулиращи. Никой не кара никого, никой не задължава, категоричен бе д-р Кацаров. Той на няколко пъти повтори, че и към настоящия момент има ограничение за работа на 50% капацитет, а сега се дава възможност за работа на 100%.

Непрекъснато обмисляме какви мерки да се въведат в бъдеще. Към момента такива не се налагат. Включително мислим как да защитим здравето и на тези, които искат да протестират, заяви д-р Кацаров.

Мерките не се налагат по браншове, а по епидемичен риск. Епидемичният риск може да е висок в едни браншове, в други – не, добави още Кацаров. /БГНЕС