Д-р Врабевски: Интеграцията на Западните Балкани включва и превенция от пандемията

Ваксиниране на македонски граждани без ограничение с ваксините на Pfizer срещу COVID-19 започна по инициатива на д-р Милен Врабевски на граничен пункт "Ст. Лисичково-Делчево“ на българо-македонската граница, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона.

„Имам задача да разкрия два клона на два гранични пункта – ГКПП „Стане Лисичково“ и ГКПП „Златарево“. На две последователни заседания на Министерски съвет беше решено да включим и РС Македония в защитата от пандемията. Ако приемем, че единствената защитата е ваксинацията, то ние трябва да им помогнем и в това отношение с ваксини. Затова организираме ваксинация на границата, така се спестява PCR-ът. Комфортът на тези хора не е само във ваксинацията и издаването на сертификат, а в това как да облекчим процеса, така че за тях да бъде по-лесно, за да достигнат до нас“, обясни д-р Врабевски.

Според него става дума не само за родолюбива инициатива, а за работа в епидемична среда, която включва гражданите на РС Македония.

„Има над 120 000 граждани с български паспорт в съседката, ние сме длъжни да помислим за тези хора там. Имаме постоянно и временно пребиваващи, чиито семейства и родове са свързани с България. Затова трябва да следваме примера на ЕС за интеграция на Западните Балкани, която грижа включва и превенция от пандемията“, аргументира се д-р Врабевски.

Той бе категоричен, че ние сме длъжни да помогнем, защото тези хора са не само наши братя, а неразделна част от епидемичната среда.

Д-р Врабевски обясни, че за българските общности в Западните покрайнини, Молдова, Украйна винаги е имало мисъл, но е невъзможно да се покрият всички нуждаещи се, защото не са намерени решения.

Той подчерта, че не се „вземат ваксини от едно място за друго“. Ваксини има за всички, дори по официални данни има с 1,5% повече в ЕС, а по неофициални – два пъти повече, отколкото са необходими.

Към момента са записани около 2000 души.

Записването за ваксинация става със записване по телефона и представяне на българско ЕГН, но и хора без такова няма да бъдат връщани.

Д-р Врабевски обясни още, че с новата заповед за промяна на имунизационния процес, може да се наложи пренаписване на списъците с желаещи за ваксинация, тъй като не всички са над 60-годишна възраст.

„Винаги е имало зло, работило срещу нас, дори има неформално разпореждане в македонските общини населението да се ваксинира с китайската ваксина“, разкри д-р Врабевски и добави, че ние трябва да покажем присъствие в РС Македония, независимо какво ще реши правителството им за избор на ваксини.

Надява се още, че сертификати ще се издават и за хора, които нямат българско гражданство.

По информация на медии, в Струмица е открит пункт за ваксинация след начало на инициативата на Фондация „Българска памет“.

„Ваксинацията на ГКПП „Залатарево“ е започнала от вчера, а интересът е засилен. Досега са ваксинирани 18 души. Интересът е към ваксината „Пфайзер“ на хората от близкия регион, но има и хора от вътрешността на страната с постоянно и временно гражданство, сподели лекар, извършващ ваксинацията на пункта“, завърши д-р Милен Врабевски.

Както БГНЕС информира, „Comac Medical“ започна вчера ваксинирането на македонски граждани без ограничение с ваксините на Pfizer срещу COVID-19.

Ваксинацията ще се провежда в клиничния център на компанията в двора на Александровска болница, а също така и в мобилните центрове, разположени в буферните зони на граничните пунктове на българо-македонската граница. Това се прави и със социална цел, защото за там не се изисква PCR тест.

Сертификати ще бъдат издавани само срещу ЕГН и български паспорт, но няма да бъде върнат никой, желаещ да се ваксинира.

Д-р Врабевски е известен филантроп в България и РС Македония. Миналата година в разгара на пандемията от коронавирус той предостави помощ на РС Македония, доставяйки защитни облекла и маски. Д-р Врабевски също така финансира ремонта на болницата в град Струмица, а също така закупи линейка, пожарна и джип за социален патронаж, които дари на Преспа, където живее българската общност в Албания. /БГНЕС