Дания отваря секретен бункер от Студената война за посетители

За първи път за обществеността се отваря обширен свръхсекретен ядрен бункер, скрит дълбоко в гората Ролд в Северна Дания. Той хвърля светлина върху ежедневието по време на Студената война.

Подземното убежище, в което всичко е непокътнато като в капсула на времето, става музей от понеделник на фона на съживените страхове в Европа от ядрен конфликт след нахлуването на Русия в Украйна.

Бункерът е построен между 1963 и 1968 г. по настояване на НАТО след съветските ядрени опити и Карибската криза.

Наречен "Regan West", той е проектиран да приюти датското правителство и действащия монарх в случай на ядрена война.

Сгушен под дърветата, на 60 метра под тебеширен хълм, той е трябвало да бъде "последният бастион" на демокрацията в Дания, казва пред АФП директорът на музея Ларс Кристиан Норбах.

Разположен на почти 400 км северозападно от Копенхаген, бункерът е бил създаден, за да приюти датските власти за 30 дни.

"Водородната бомба напълно промени ситуацията по отношение на това как може да се реагира на ядрена атака", заяви пред АФП кураторът на музея и историк Бодил Франдсен.

"Бункерите, които вече имахте, по никакъв начин не можеха да издържат на взрива. Така че трябваше да се направи нещо ново", каза тя.

Оцеляването на правителството в случай на ядрена катастрофа е от съществено значение за суверенитета на нацията, отбеляза тя.

"Докато има правителство тук, което може да претендира за контрол над поне част от страната, и докато има правителство, което все още се корени в Дания, тогава Дания като суверенна демократична държава е все още жива", обясни Франдсен.

"Капсула на времето"

Неизползван, бункерът е изваден от употреба през 2003 г. и за първи път е разкрит пред света през 2012 г.

Разхождайки се по дългите, сводести коридори, посетителите виждат основната спалня, предназначена за монарха, кафенето, правителствената конферентна зала и декорите в стил 60-те години на миналия век в слабо осветения салон.

"Това е капсула на времето от документи, моливи, всичко е там, както е било оставено", казва Норбах.

Експозицията очертава и основните събития през периода, като са изложени предмети от бита.

Посетителите на музея ще изминат два километра по време на 90-минутната обиколка и въпреки това ще видят само около 40 процента от него.

"Това е много важно място от гледна точка на това да покажем на по-младите хора... колко тревожни са били хората в действителност по време на Студената война", казва Франдсен.

А сега, когато напрежението между Русия и Запада се е увеличило, темата отново е твърде актуална.

"Студената война отново придоби актуалност", добави Норбах. /БГНЕС, АФП