Данни от паралелното преброяване: ГЕРБ повежда на ПП

Българите избраха 49 Народно събрание. Първите две политически партии са с изключително близки резултати. Битка има и за третото място, все още не е сигурно дали в парламента ще влязат пет или шест партии. Това показват данните от екзитполовете и паралелното преброяване, предаде репортер на БГНЕС.

Данните от паралелните преброявания

Данните от паралелните преброявания на „Тренд“ и „Галъп“ показват, че ГЕРБ-СДС имат преднина пред „Продължаваме промяната – Демократична България“.

При 100% извадка на „Тренд“ за партията на Бойко Борисов са гласували 26,2%, а за тази на Кирил Петков и Асен Василев – 25%. На трето място е „Възраждане“ с 13,7%, четвърти са ДПС с 13%, пети БСП – 9,1%. Според данните на „Тренд“ влиза и шеста партия. „Има такъв народ“ са 4,3%. Това дава следното разпределение на депутатските: ГЕРБ получават 69 мандата; ПП-ДБ – 66 мандата; „Възраждане“ – 36; ДПС – 34; БСП – 24; ИТН – 11 мандата.

При 100% извадка на „Галъп“ също води ГЕРБ с 26,2%, а ПП получават 24,6%. Третото място е за „Възраждане“ с 14,5%, а четвърти са ДПС с 13,4%. Последни са БСП с 9,2%, а ИТН влизат с 4%. Това дава следното разпределение на депутатските: ГЕРБ получават 68 мандата; ПП-ДБ – 64 мандата; „Възраждане“ – 38; ДПС – 35; БСП – 24; ИТН – 11 мандата.

Пет партии влизат в следващия парламент, сочат данните на социологическите агенции „Маркет Линкс“ и „Алфа Рисърч“ при 100% паралелно преброяване.
ГЕРБ-СДС са първа политическа сила с 25,6%, следвани от ПП-ДБ с 25,3%. Трети са ДПС с 14,5%, четвърти са Възраждане с 13,9% и пети БСП с 8,1%, сочат данните на „Маркет Линкс“.
При този резултат ГЕРБ и ПП ще имат 70 мандата, ДПС – 40, „Възраждане“ – 38, а БСП – 22.
Данните на „Алфа Рисърч“ дават на ГЕРБ 25,7%, а на ПП – 25,1%. Тук трети са „Възраждане“ с 13,9%, следвани от ДПС с 13 и БСП с 9%.

Първи реакции

Почти всички политически партии ще дадат пресконференции утре или през следващите дни, когато има повече яснота.

Въпреки скъпата си кампания, чегъртанията и всички репресии срещу Бойко Борисов и ГЕРБ, резултатите от тези предсрочни избори показват равен. Това е голяма победа за Борисов! Това заяви неговият ПР Севдалина Арнаудова.

Арнаудова сподели пост в социалната мрежа, от който стана ясно, че ГЕРБ печели 25,5%, а ПП-ДБ - 24,5%.

„Арестуваха го! Арестуваха ни! Гониха ни! Чегъртаха ни! Удариха ни с Магнитски! Седем партии и 77 сдружения се обединиха срещу него! Направиха най-скъпата кампания! Платиха над милион на телевизии да работят за тях и срещу него и срещу нас! Похарчиха над милион в интернет и социални медии да го хулят! И накрая - равен!“, написа Севдалина Арнаудова в социалната мрежа.

„Обединени “добрите сили” с всичките си сили, екстри и манипулации зад себе си, са колкото него! Това е голямата победа на Борисов! Разби им жълтопаветните илюзии!“, написа още тя и добави: „ОТНОВО!“

Не очаквайте от нас да чертаем разделителни линии. Ние сме тези, които призовават за диалог. Ще положим всички усилия да има редовен кабинет. Без да бъде преодоляна политическата криза, няма как да бъдат преодолени другите кризи, а ние имаме много кризи. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Карадайъ заяви, че въпросът не е в етикета и целофана, а в съдържанието. Така той коментира възможността партията да бъде четвърта след този вот. „Няма да се водим от говорещите глави, а от проблемите на българските граждани, които имат ясен дневен ред. Минахме през всичките области на страната и видяхме техните проблеми. Дневният ред на хората трябва да бъде дневен ред на парламента и изпълнителната власт. По отношение на ценностите на терена на политиката има едни, които трудно можем да определим къде се намират в тази координатна система“, каза Карадайъ.

Той заяви категорично: „Наесен ще има местни избори“.

Според него в тази ситуация, в която се намира държавата, на българските политици ни е нужен разум, отговорност, диалог.

„Всички политически сили да бъдат въздържани в коментарите си, защото след изборните резултати е необходим диалог. В този диалог да намерим онази формула, при която дневният ред на хората да стане дневен ред на бъдещия кабинет, за да може да се решават проблемите на хората“, призова Карадайъ.

„Възраждане“ ще подкрепи единствено правителство с мандата на „Възраждане“. Това искат нашите избиратели и аз ще направя това, което искат те", заяви лидерът на партията Костадин Костадинов по Нова тв.

Големият проблем е, че 60% от българските граждани зачеркват българската държава за пореден път: „Две трети не вярват в българската демокрация, още по-лошо тези две трети не вярват на българската държава“

„Изборите дават възможност да поправиш грешката. Хубавото е, че сега много българи поправят грешките си от миналите избори“, каза Костадинов, обяснявайки по-високия резултат на партията си. „Статуквото агонизира пред очите ни“, добави той.

Все още е рано, резултатите са на базата на екзитпол. Това, което показват всички социологически агенции е, че „Има такъв народ“ влиза. Това заяви Станислав Балабанов от ИТН, предаде репортер на БГНЕС.

„Ще се опитаме да гарантираме, че 49 НС ще бъде работещ парламент, за да бъдат спокойни българските граждани“, каза Балабанов.

Той призова да се изчакат окончателните резултати, защото разликите между основните партии са много малки, става дума за „някакви стотни“.

„Искаме работещ парламент и институции, искаме сигурност. Към това ще се стремим. Всички български граждани искат да няма червени линии, защото те няма да понижат цените и да регулират инфлацията. Ще се опитаме да водим едни нормални разговори в следващия парламент“, обеща Балабанов.

"Благодаря на всички, които днес дадоха гласа си и не оставиха съдбата на България в ръцете на безразличието", написа лидерът на "Демократична България" Христо Иванов във Фейсбук страницата си.

"Резултатите от тези избори препотвърждават онова, което знаем от доста време - обществото ни е силно разделено и това е сериозен проблем. Освен проблем обаче, това е и възможност да започнем да съшиваме прокъсаната тъкан на това общество. Защото демокрацията е разговор между несъгласни. Вотът на гражданите ни казва, за пореден път, че ще се наложи да се научим да водим този разговор", пише още Иванов.

14 партии и 7 коалиции се борят за 49 Парламент

В петите парламентарни избори за последните две години участват 14 политически партии и 7 коалиции. Броят на кандидатите за народни представители, които ще се борят за 240-местния ни парламент, са 4 566, от които 1 341 жени и 3 225 мъже. В два района са регистрирани 1 035 кандидати.

Общо 6 594 593 души имат право на глас. В изборния ден, обаче, членовете на СИК имат право да дописват избиратели в избирателните списъци.

Разкрити са общо 12 891 секции в страната и извън страната. Секциите с машинно в страната са 9 366, а в чужбина 245. В разкритите секции зад граница няма да има видеонаблюдение.

216 секции са разкрити в болнични заведения и други социални заведения, 302 са подвижните секции, а в местата за задържане секциите са 19. /БГНЕС