Дарин Ангелов за предизвикателството в пиесата “Хага”

В пиесата “Хага” ще бъда адвокатът на цялата група, която е изправена пред съда и ще се опитам да защитя тяхната позиция, по някакъв начин тяхната правота. Трудно е да намериш доводи за невинността на очевидно виновни”, това заяви за БГНЕС актьорът Дарин Ангелов.

“Ние, актьорите, сме адвокати в своите роли и в случая трябва да бъда адвокат на адвоката. Много е трудно да намериш доводи по какъв начин да се аргументираш за това да претендираш за невинността на очевидно виновни хора, така че е сложно предизвикателство, но за всички нас, тъй като задачата е голяма с огромен мащаб”, заяви още Дарин Ангелов. “Когато разбрах, че ще играя в пиесата много се зарадвах, стана ми едно такова еуфорично, защото много рядко се случва да има такива събития толкова близо до нас като територия и ние като актьори ще имаме предизвикателството да създаваме, да интерпретираме актуални събития. Ако по някакъв начин драматургията се базира на вече отминали неща, на документална основа, то тук имаме вече актуално случващо се събитие, което се изменя всяка секунда”, подчерта още актьорът. Той обясни, че в процеса на репетиции, когато един от участващите в атаките срещу Украйна е обърнал войската си и е тръгнал към Москва, всички са се учудили какво правят. “Нашата пиеса губи автентичност, тя започва да губи своята актуалност и започнахме да мислим варианти, в които да възстановим тази актуалност, представяйки я на сцена. Подборът на информация обаче е труден, защото виждаме как всичко е пропаганда, как хората вярват, че се разработва вирус, който на генетично ниво да порази само руснаци, това е безумно”, коментира актьорът Дарин Ангелов. “Така ние трябва да извадим най-автентичната информация, но ние не я взимаме директно, а я синтезираме докато не извлечем наистина достоверната информация. Затова казвам, че процесът е труден и точно това е предизвикателство - да създаваш автентично случващи се събития на сцената”, уточни актьорът. Той обясни, че по никакъв начин не му се е променила представата за войната в Украйна след стартиране на подготовката на пиесата. “Аз не съдя никого, но мога да кажа кое не е хубаво и то е да се избиват хора. Не е хубаво да се присвояват чужди територии, ние трябва да се развиваме, не може да базираме идеалите си върху събития, които са били автентични и актуални преди век”, смята още актьорът.

Свикнали сме да виждаме Дарин Ангелов винаги усмихнат и заразяващ публиката със своя позитивизъм, той ще продължи да прави това и до септември месец. “През лятото няма да почивам, имаме да доиграем в Народния театър няколко спектакъла - “Хъшове” и “Животът е прекрасен”, иначе ми предстоят пътувания по морето, но не всички ще бъдат свързани с почивка”, каза още той. “Предстои ни да направим един великолепен пърформанс с текстове на Яна Борисова за любовта, ще го представим във Варна, в Летния театър и ми предстои да играя в Бургас и Пловдив. Там ще се изиграе “От всички страни” с Александра Сърчаджиева, Стефания Колева и моя брат Деян Ангелов, която е една много хубава чешка комедия, с която ще продължавам да се старая да заразяван хората със забавление и усмивки, за да може като дойде есен да стъпим сериозно на по-дълбоката драматургия и след като хората са се разтоварили хубаво, да започнат да мислят”, допълни още актьорът Дарин Ангелов. /БГНЕС