Демократите гласуваха „против“ отстраняването на Майк Джонсън

Демократите гласуваха за спасяването на лидера на републиканците в Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън, след като републикански конгресмен поиска отстраняването му.

Демократите гласуваха за спасяването на лидера на републиканците в Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън. Това се случи след като депутат от десницата се опита да го свали от поста му, което вкара и без това разделената партия в нов конфликт преди изборите през ноември, предаде АФП. 
Съгласно правилника на Камарата на представителите всеки отделен депутат може да наложи гласуване за сваляне на председателя Майк Джонсън. Марджъри Тейлър Грийн най-накрая натисна спусъка повече от 6 седмици след като подаде "молба за освобождаване" на позицията на Джонсън начело на републиканското мнозинство. 
Консерваторката от Джорджия беше освиркана от колегите си, когато официално обяви това начинание в залата на Камарата на представителите, изреждайки списък с оплаквания от ръководството на Джонсън.
Тя обвини председателя, че "редовно" застава на страната на демократите, за да консолидира властта, и че ръководи партия, която "подхранва чуждестранни войни, потъпква гражданските свободи и увеличава катастрофалния ни държавен дълг".
Срещу позицията на Грийн се обяви и ръководството на Демократическата партия. В крайна сметка 163 демократи се присъединиха към републиканците и с 359 на 43 гласа отхвърлиха резолюцията.
Грийн, ревностен съюзник на Тръмп, имаше двама публични поддръжници, но нито един от по-широката подкрепа вдясно, която предизвика отстраняването миналата година на предшественика на Джонсън, Кевин Маккарти.
Тя все пак продължи напред, като се опита да накара републиканците да се произнесат дали подкрепят Джонсън.
Много десни депутати са недоволни от председателя на парламента, че разчита на гласовете на демократите, за да реализира програма, която те смятат за предателство спрямо консервативните им възгледи по въпроси от помощта за Украйна до финансирането на правителството.
Редовите депутати и от двете партии се опасяват да не се повтори хаосът от отстраняването на Маккарти, който парализира Камарата на представителите в продължение на 3 седмици.
Тръмп похвали Грийн във възторжено изявление, публикувано на неговата социална платформа "Истината" след гласуването.
"Абсолютно обичам Марджъри Тейлър Грийн. Тя има дух, има борбеност и вярвам, че ще бъде наоколо и на наша страна още дълго време", заяви бившият президент. 
Той добави, че републиканците "не са в състояние" да изместят Джонсън.
"В един момент може и да стане, но сега не е моментът", каза Тръмп./БГНЕС