Денков пред Кристалина Георгиева: Можем да ускорим икономиката на България

Можем да ускорим икономиката на България. Това послание отправи премиерът акад. Николай Денков пред Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд. И посочи, че ръстът на брутния вътрешен продукт за 2023 г. е почти 2%, а инфлацията продължава да спада и в момента е около 3%.


В хода на срещата министър-председателят запозна директора на Международния валутен фонд с основните постижения на правителството до момента и с приоритетите и реформите в икономическата и финансовата политика, съобщиха от правителствената пресслужба.

„Присъединяването към еврозоната през 2025 г. е приоритет за България. Вече сме изпълнили изцяло три от четирите критерия“, заяви акад. Денков. И допълни, че има политическо съгласие и подкрепа за въвеждането на еврото в страната ни.

Премиерът представи и част от мерките, с които правителството подобрява условията за живот на хората. Сред тях са увеличаването на доходите и на средствата, които държавата дава в подкрепа на семействата с деца, както и предстоящият ръст на пенсиите с 11%.

Тема на разговор бяха и промените в конституцията и антикорупционните закони. Борбата с корупцията остава един от най-важните ни приоритети, категоричен е акад. Денков.

БГНЕС припомня, че Кристалина Георгиева е готова да бъде номинирана за втори мандат в МВФ. В края на миналата седмица гуверньорът на БНБ Димитър Радев съобщи, че се българските власти ще се консултират с европейските си партньори за общо виждане относно евентуална номинация в съответствие с процеса на МВФ за избор на управляващ директор на институцията.

БГНЕС припомня още, че настоящият мандат изтече на икономистката от България изтече на 30 септември.

Откакто тя встъпи в длъжност през 2019 г., МВФ се намеси многократно, за да подкрепи страни, изправени пред значителни финансови затруднения поради пандемията от COVID-19 и икономическото въздействие на инвазията на Русия в Украйна.

Съгласно неписано споразумението между Европа и Съединените щати, Международният валутен фонд исторически винаги се е ръководил от европеец, а Световната банка - от американец.

Това споразумение беше препотвърдено миналата година, когато администрацията на Байдън номинира Аджай Банга, роден в Индия, натурализиран гражданин на САЩ, да управлява Световната банка, която се намира точно срещу МВФ във Вашингтон. Георгиева получи подкрепа от ключови европейски съюзници през последните седмици, включително френския министър на финансите Бруно Льо Мер, който каза в кулоарите на Г-20 в Бразилия, цитиран от АФП, че тя върши „страхотна работа“, управлявайки МВФ. /БГНЕС