Денков предаде властта на Главчев

Кабинетът "Денков" предаде властта на служебното правителство, оглавено от Димитър Главчев на официална церемония в Гранитна зала на Министерския съвет (МС), предаде репортер на БГНЕС.

Акад. Денков: Най-трудната задача на служебния кабинет е да осигури честни избори

Акад. Денков заяви, че една от най-трудните задачи на служебния кабинет е да осигури честни избори, които да спечелят доверието на гражданите. Трудна е, защото в момента няма доверие.

„Надявам се с вашите действия да върнете това доверие. Единият от индикаторите за това е дали ще има машини на гласуването. Ако няма машини, делът на невалидните бюлетини е толкова голям, че хвърля сянка върху изборните резултати. Надявам се, че ще организирате този процес. Вторият индикатор е делът на невалидните бюлетини да бъде нисък, за да не се оспорват резултатите“, каза Денков.

Той призова Народното събрание да не се изкуши да променя Изборния кодекс през следващите два месеца.

Димитър Главчев: Ще работим за обединение и честни избори

Главчев заяви, че всички колебания, които е имал до този момент, е остававил зад вратата. Той определи избраните служебни министри като доказани експерти и професионалисти в своите области.

Служебният премиер прие изпълнителната власт със заявката да води страната по европейския път на развитие и с екипа си да работи за благоденствието на българските граждани.

Основната ни задача е да организираме честни избори. Съзнавам ясно огромната отговорност. Трябва да бъдем гарант за стабилност, не може да допуснем страната да бъде въвлечена в конституционна криза, подчерта Главчев и добави: Искам отсега да заявя, защото чувам коментари - няма да се поддам на провокации, няма да позволя да бъда въвлечен в предизборни страсти и лични амбиции.

Дълбоко осъзнавам думите от клетвата, която положихме в сградата на парламента. Ще се ръководя от принципите - законност, моралност и честност. Искам да работим за обединение, не за разединение, заключи Главчев. /БГНЕС