Депутатите обсъждат Проект за санирането на сградите

Депутатите ще дебатират по Проекта на решение за изпълнение на политиката за декарбонизация чрез енергийно обновяване на жилищния сграден фонд в страната, внесен от ГЕРБ-СДС.


Очаква се и да се приемат изменения и допълнения в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, предложени от ГЕРБ и ДПС. С тях се предлага по време на предизборна кампания за избор на народни представители да не се провеждат редовни пленарни заседания и такива на комисии. Урежда се въпросът със заплатите на депутатите като възнаграждения се начисляват от деня на полагане на клетва на народните представители до деня предхождащ полагането на клетва на новоизбраните в новото Народно събрание. Предлага се и на всяко шестмесечие да се изисква доклад от Комисията за противодействие на корупцията и в НС да се изслушват председателите и членовете й.

Народните представители ще гледат на второ четене и Законопроекта за насърчаване на научните изследвания и иновациите, Законопроекта за изменение и допълнение на Гражданския процесуален кодекс и на Законопроекта за изменение и допълнение на Наказателния кодекс.

Депутатите ще обсъдят и Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на Република България през 2023 г., Проект на решение за приемане на Програма за инвестиции в отбраната до 2032 г. и Проект на решение за приемане на Национална здравна стратегия 2030.

Очаква се да се дебатира на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за здравето. /БГНЕС