Депутатите решиха ЕРП-тата да продължат да правят вноски във Фонда за сигурност

Народните представители приеха производителите на енергия, производителите със съоръжения за производство на електрическа енергия, търговците на електрическа енергия да продължат и общественият доставчик да внасят целева вноска в Фонд "Сигурност за електроенергийната система" до края на тази година, предаде репортер на БГНЕС.

Преди предложението да бъде прието обаче не липсваха дебати, спорове и дори обвинения. Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев и финансовият министър Асен Василев влязоха в спор.

Финансовият министър Асен Василев аргументира защо МФ е внесло това предложение. "Параграф трети позволява да се попълва Фонд "Сигурност в енергийната система", от който да се изплащат компенсации на бизнеса ако цената електроенергията мина над 200 лв. за мегаватчас. Ако махнем параграф трети няма да има механизъм, който да финансира изплащането на тази компенсация", каза той.

Делян Добрев от ГЕРБ пък разкритикува предложението и посочи: "Това беше една опашата лъжа, защото в параграф трети изобщо не става дума за компенсациите за бизнеса. Параграф трети говори за данъци, които бяха въведени с европейска директива до 30 юни тази година. Обаче на финансовият министър не му стигат парите иска тези данъци да продължат до края на годината. Компенсациите на бизнеса са приети с решение на предното НС и важат до края на тази година. Такива компенсации към момента не се изплащат, защото цената е под 200 лв.", отбеляза той.

"Това нещо не е нещо ново, което приемаме. С този механизъм върнахме регулираната цена на електроенергията. За да може Фонда да се зарежда с необходимите средства, за да могат да бъдат изплащани компенсации и да не бъркаме в държавния бюджет, за да плащаме тези компенсации , е нужно свръхпечалбите на електроенергийните производители да бъдат събрани и препратени във въпросния фонд", смята Венко Сабрутев от ПП-ДБ. Той коментира, че само с този механизъм могат да събират средства не само от държавните предприятия, но и освен това от частните.

Тошко Йорданов от ИТН каза, че в комисия на енергетиката са били против оставането на тази практика. "Да не се окаже, теоретично, че по някое време ръководството на БЕХ бъде сменено и шеф на БЕХ стане Венко Сабрутев", отбеляза той и добави, че в такава ситуация БЕХ ще бъде съгласен с всичко, което предлага Василев.

Румен Гечев от БСП коментира, че това е в интерес на страната и на гражданите. "Разширението на обхвата на частни и държавни фирми в този сектор е много правилно.", смята той. Според него Василев трябва да обясни, че дори и електрическата енергия не мине 200 лв. за мегаватчас, тези средства ще останат във фонда, а няма да се преразпределят в други пера на бюджета.

"Василев да поеме ангажимента, че ако тези средства не бъдат използвани, те няма да бъдат използвани в други пера на бюджета, а ще се използва от МЕ.", призова той.

Цончо Ганев от "Възраждане" посочи, че цялата група на ГЕРБ застава зад това, което иска Асен Василев, а Делян Добрев е опозиция. Той коментира, че в комисия е прието този механизъм да отпадне, но сега коалицията става видима. /БГНЕС