ДеСантис подаде документи за участие в състезанието за Белия дом през 2024 г.

Републиканецът Рон ДеСантис отправя горещо очакваното предизвикателство към Доналд Тръмп за партийната номинация за Белия дом през 2024 г., става ясно от документи, подадени във Федералната избирателна комисия, предаде АФП.


Губернаторът на Флорида трябваше да даде официален старт на президентската си кампания по време на събитие на живо в Туитър с Илон Мъск, собственик на платформата, с което да даде началото на това, което се очаква да бъде ожесточено и напрегнато 18-месечно първично състезание.

ДеСантис беше смятан за изгряваща звезда на републиканците, но беше хванат натясно от месеци на безмилостни атаки от страна на бившия президент, който се изстреля начело, въпреки че е погълнат от криминални разследвания.

44-годишният губернатор подаде документацията си за кандидатурата във Федералната избирателна комисия часове преди планираното си обявяване в излъчен на живо разговор с милиардера и собственик на Туитър Илон Мъск в аудиоплатформата на социалната мрежа.

Политическата организация в подкрепа на ДеСантис „Never Back Down“ (Никога не отстъпвай) пусна видеоклип, съпътстващ обявяването на кандидатурата, в който е представена победната реч на губернатора на изборите през ноември 2022 г., в която той се зарича, че "Флорида е мястото, където woke /осъзнат, особено към социални проблеми като расизъм и неравенство, бел.ред./ отиват да умрат".

"Ние избрахме фактите пред страха. Избрахме образованието пред индоктринирането. Преживяхме бурята", казва той.

"Ние се борим с будителите в училищата. Борим се с будителите в корпорациите, никога няма да се предадем на будителската тълпа. Ще бъдем смели и никога няма да отстъпим."

Национален профил

Дълго време разглеждан като най-жизнеспособния претендент на два пъти обвинения Тръмп, ДеСантис е по-известен от повечето от кандидатите в групата на преследвачите на републиканската номинация.

Форматът на старта му предлага двойно предимство - дава му ценен достъп до 140-те милиона последователи на Мъск, много от които са в ядрото на Тръмп; и ако спечели номинацията, вниманието на част от по-младите, по-малко консервативни избиратели, които вероятно ще са му необходими за опит за влизане в Белия дом.

ДеСантис използва платформата си, за да подобри консервативните си качества, като тази пролет подписа около 80 нови щатски закона, много от които са насочени срещу "woke индоктринацията" в училищата и други обществени институции.

Те включват забрана за обсъждане на половата идентичност и сексуалната ориентация в училищата, блокиране на финансирането на усилията за насърчаване на разнообразието в държавните университети и един от най-рестриктивните закони за абортите в страната.

Стартът идва в момент, когато рейтингът на ДеСантис спада, тъй като редица политически грешки предизвикаха безпокойство относно готовността му да се изправи срещу Тръмп.

Той е изправен пред нелеката задача да преодолее огромната разлика в социологическите проучвания, в които Тръмп води с близо 40 процентни пункта, въпреки че е обвинен в тежки финансови престъпления и е признат за отговорен за сексуално насилие в граждански процес в Ню Йорк.

Надпревара за подкрепа

Зад кулисите лагерите на Тръмп и ДеСантис се надпреварват да си осигурят политическа подкрепа от щатските законодатели, докато на национално ниво делегацията на Флорида в Конгреса се обяви категорично за Тръмп.

Мъск е известен почитател на ДеСантис, въпреки че заяви в Туитър, че ще остане неутрален по отношение на номинацията и че домакинството му на старта на кампанията не трябва да се приема като подкрепа.

"Публично съм казвал, че моето предпочитание, а мисля, че и предпочитанието на повечето американци, е... на поста да има някой съвсем нормален човек", каза той, без да отправя изрична критика към Тръмп. /БГНЕС