Димитър Алексиев: Златото e стожерът, който ръководи всичко останало

„Икономическата криза видимо оказва влияние върху цената на златото. Увеличението ще продължи докато светът се успокои“. Това каза в интервю за БГНЕС Димитър Алексиев, председател на Съюза на златарите в България.

„По принцип златото не се вдига с такива разлики в цената, както беше преди една-две години, а плавно – с няколко лева на ден. Унцията се върти на около 1800-1900 долара за тройунция, а една тройунция е 31 грама. Ако го преведем в български левове 1 грам, 24 карата злато, се продава за 105 лева. Обезценяването на златото става бавно. Преди няколко месеца беше 95 лева, а сега е 105 лева. Плаващо е, но ако се търси някаква изгода, е много сложно тя да бъде намерена. Няма увеличение в търсенето на злато, защото хората обедняха, приходите им намаляха, а разходите са високи“, каза той.

Инвестирането в злато трудно може да се нарече инвестиция, защото то не може да гарантира печалба в кратки срокове.

„Инвестирането в злато е вид застраховка, да опитате да запазите стойността на парите, но не е точно инвестиция. Ако не ви трябват пари или не предприемате някакви планове за закупуване на имоти или по-големи плащания, може да си позволите да купите злато, но след това трудно ще си възстановите парите. Винаги има курс на купуване и продаване. Когато се продава злато се начисляват много такси, а когато се купува се свалят тези такси и минавате на цена под тази на борсата, защото този, който купува трябва да има някаква печалба“, каза Алексиев.

Златото няма да бъде изместено от онлайн валутите, като биткойна.

„Златото е най-универсалната световна валута. Никога няма да бъде изместено. Отвсякъде се добива злато. Златото се използва в компютри, телефони – там се изразходват големи количества, но въпреки всичко златото ще си остане един стожер, който ще ръководи всичко останало“, заяви специалистът. /БГНЕС