Димитър Радев: Ако бъда преизбран за гуверньор на БНБ, ще я утвърдя като силен участник в Паричния съюз

„Стратегията е затягане на монетарните условия в страната. Целта, която поддържам е най – скоро да влезем в Еврозоната, но не по- късно от 1 януари 2025 г. Това заяви Димитър Радев, сегашен гуверньор на БНБ и кандидат на ГЕРБ – СДС за следващ мандат, предаде репортер на БГНЕС.

„Увеличихме на 12 % задължителните минимални резерви, в нормални условия в Еврозоната тези средства средно са 1 %. БНБ е в добра изходна позиция, тя е единствената Централна банка извън Еврозоната, която работи в тясно сътрудничество с ЕЦБ, тя е силно интегрирана в Еврозоната, няма и допълнителни критерии за нейното влизане“, подчерта още сегашният гуверньор на БНБ, след което допълни, че БНБ изпълнява и валутната стабилност. Оставащите особености са законодателните промени и техническата подготовка. Вече част от законодателният пакет от мерки в компетенциите на БНБ са приети, през септември очаквам да бъдат внесени в НС“, каза още Димитър Радев.

„Ако бъда преизбран за гуверньор на БНБ, ще осигуря приемственост на постигнатото до сега, стабилизиране на банковия сектор, постигане на много нова висока степен на интеграция на БНБ в Еврозоната. Ще положа всички усилия да утвърдя БНБ като силен участник в Паричния съюз, ще фокусирам институциите върху изпълнението на всички нормативни и технически изисквания за успешното въвеждане на еврото в България“, заяви още Димитър Радев.

На въпрос на Тошко Йорданов от ИТН дали Петър Чобанов от ДПС и Андрей Гюров от ПП ще бъдат подуправителите на БНБ ако Радев бъде избран за гуверньор на БНБ, кандидатът на ГЕРБ заяви, че първо трябва да бъде избран, а след това ще коментира имената на подуправителите на БНБ. „При нас има баланс, в другите Централни банки почти всички назначения са политически", поясни сегашният гуверньор на БНБ./БГНЕС