Димитър Радев: Има риск от блокиране на влизането на България в еврозоната

Ако законопроектът за Българската народна банка (БНБ) не се приеме, това означава, че БНБ не отговаря на изискванията за правна конвергенция с Евросистемата, което от своя страна автоматично блокира процеса на присъединяването на България към еврозоната, коментира управителят на централната банка Димитър Радев в парламента.

"Докладът, внесен от МС, дава ясна перспектива за това какво ще стане ако законът се приеме и ако не се. Около 960 млн. от резервите на БНБ ще бъдат предоставени на ЕЦБ, но няма нищо притеснително”. Това заяви управителят на БНБ Димитър Радев по време на изслушване в НС, предаде репортер на БГНЕС.

Със законопроекта за БНБ се регламентира фундаментална промяна в прилагания четвърт век в страната паричен режим, а именно от силно рестриктивния паричен съвет към утвърждаване на паричен суверeнитет в рамките на споделения паричен суверeнитет в евросистемата.

Урежда се статутът на еврото като парична единица, както и определянето на дизайна на националната страна на разменните евромонети, пускането и изваждането от обращение, замяната, обмяната и възпроизвеждането на евробанкноти и евромонети. /БГНЕС