Динозаврите са измирали милиони години преди метеоритния удар

Динозаврите може да са започнали да измират милиони години преди метеоритния удар, често свързван с тяхното изчезване. Това показва изследване за ролята, която играе променящият се климат, съобщава АФП.

Смята се, че метеорът Chicxulub, който се е блъснал в днешния полуостров Юкатан в Мексико преди около 66 милиона години, е довел до изчезването на Креда-палеоген, което е убило три четвърти от живота на Земята - включително динозаврите.

Сега нови изследвания показват, че редица видове от ужасните гигантски гущери може да са измрели до 10 милиона години преди метеоритния удар.

Изследванията, публикувани в списание „Nature“, изучават данни от 1600 останки на динозаври, намерени по цялата планета, за да моделират колко често срещани са някои видове месоядни и растителноядни динозаври в края на Креда. Екипът установил, че намаляването на видовете е започнало преди около 76 милиона години.

Фабиен Кондамен от Института по еволюционна наука на университета в Монпелие и водещ автор на изследването каза, че екипът му е проследил изчезването на шест семейства динозаври, включващи близо 250 различни вида.

"Имаме връх в разнообразието преди около 76 милиона години," каза той пред АФП. "Тогава започва спад, който продължава 10 милиона години - това е повече от цялата продължителност на рода Homo."

Екипът има две възможни обяснения за намаляващото разнообразие от динозаври, идентифицирани в изкопаемите останки и собственото им компютърно моделиране.

Първо, темпът на намаляване на вида съответства на силно охлаждане на глобалния климат преди около 75 милиона години, когато температурите са паднали до 8 градуса по Целзий.

Кондамен каза, че динозаврите са били адаптирани към мезотермален климат - предимно топъл и влажен, който е преобладавал в продължение на десетки милиони години през цялото им време на Земята.

"При силно охлаждане, подобно на други големи животни, те вероятно не са били в състояние да се адаптират", каза той.

Второто обяснение за възможен спад идва като шок за екипа.

Въпреки че тревопасните и месоядните животни биха могли да са засегнати приблизително по едно и също време, екипът установява двумилионна годишна разлика между съответните им спадове.

"Така спадът на тревопасните животни, които са били плячка, постепенно се е превърнал в спад при месоядните", каза Кондамен.

Изследването стига до заключението, че по-студеният климат и намаленото разнообразие сред тревопасните животни не само са довели до бавния спад на динозаврите, но и са оставили различните видове неспособни да се възстановят след метеоритния удар.

"Тези фактори са възпрепятствали възстановяването им от последното катастрофално събитие", твърдят те. /БГНЕС