Дишева: В тази ситуация и.д. главен прокурор не трябва да е някой от заместниците на Гешев

Първо, аз разбрах от медиите за събирането на колеги във ВСС. Разбрах, че има насрочено заседание, и идвам с намерението да участвам в заседание на Пленума на ВСС, защото считам, че изпълняващ длъжността главен прокурор трябва да бъде определен от Пленума.

Това заяви Атанаска Дишева, член на ВСС, предаде репортер на БГНЕС.

Според Дишева за и.д. главен прокурор не трябва да бъде избиран някой от заместниците на Иван Гешев.

Тя обясни, че след като титулярът на длъжността главен прокурор се избира от Пленума на ВСС и има много подробно регламентирана процедура за това, няма никаква правна, а и житейска логика да бъде избиран негов заместник, който да изпълнява временно длъжността само от Прокурорска колегия. "Това скоростно развитие на нещата и начинът, по който се опитва, по мое мнение, да бъде иззето правомощие на Пленума, за съжаление, ще наложи извода, че всъщност се цели много бързо слагане на човек, който не знам по какви правила ще бъде избран. Вероятно колегите в момента вече обсъждат някакви кандидатури", подчерта Дишева, като добави, че се надява да има правен разум.

Тя отбеляза, че в текста, който регламентира процедурата за предсрочно освобождаване на главния прокурор и на председателите на върховни съдилища, няма казано нищо по въпроса какво се прави след като някой бъде отстранен преди изтичане на мандата. "Истината е, че процедурата е изключително непълна", каза Дишева.

"Не е целесъобразно и.д. главен прокурор да бъде някой от заместниците на Гешев, поради публично известни обстоятелства за позициите, които, от една страна, г-н Сарафов изяви, от друга страна, неговите четирима заместници. Но това е въпрос, който предстои да бъде дебатиран", допълни тя и посочи, че ако някой от петимата заместници докаже, че се разграничава от поддържаната досега политика на главния прокурор, би могло да се гласува и за него.

Дишева отбеляза, че по нейно виждане като че ли Борислав Сарафов се е извинявал на Гешев, че така се е случило, съответно не се е разграничил от неговата политика, затова тази позиция й се струва неискрена. /БГНЕС