Дмитро Кулеба: Русия трябва да плати за нанесените щети

Русия трябва да плати за огромните щети, които нанесе на Украйна с непровокираната си и напълно неоправдана агресия. И тъй като отбелязваме втората годишнина от пълномащабното нахлуване на Русия, има налични парични средства, които могат да помогнат за компенсиране на част от физическите разрушения, причинени от нея и да подпомогнат защитата на Украйна.


Към настоящия момент в различни западни юрисдикции са замразени активи на руската централна банка на стойност над 300 млрд. долара. Там има и други "неподвижни" руски пари от санкционирани руски олигарси. И украинският президент Володимир Зеленски с право продължава да настоява за конфискация на тези активи, за да се подпомогне възстановяването и отбраната на Украйна.

Такава стъпка би била справедлива.

И все пак някои политици на Запад поставят пречки пред нея, като се впускат в радикален формализъм, за да твърдят, че конфискацията би нарушила върховенството на закона. Но това прилича на лицемерие.

Определени западни банкери и институции от десетилетия помагат на руските олигарси да изпират и депозират мръсните си пари и не си спомням някой от тях да е спорил за върховенството на закона, когато ставаше въпрос за тези незаконно придобити пари.

Освен това служителите на правоохранителните и правораздавателните органи би трябвало да проверяват по-внимателно банковите сметки, които пълномощниците на президента Владимир Путин държат извън Русия - включително тези на виолончелиста и бизнесмена Сергей Ролдугин.

Излишно е да казвам, че Русия не просто води война срещу Украйна, но и се опитва да подкопае основания на правила западен ред - включително върховенството на закона. И повдигането на тънки правни възражения в опит да се спре конфискацията на активите на враг, който иска да разбие този ред, противоречи на инстинкта за самосъхранение.

Конфискацията би била не само справедлива, но и законосъобразна - това вече е установено от многобройни учени и юристи. Според международното право държавата агресор е длъжна да изплати обезщетение за актове на въоръжена агресия. Членовете на ООН относно отговорността на държавите за международно неправомерни действия позволяват такива контрамерки.

Въпреки това някои скептици неоснователно твърдят, че конфискацията би довела до риск от дестабилизиране на западната финансова система и международните финанси, като подкопае резервните валути и постави под съмнение сигурността на чуждестранните инвестиции. Интересно е, че този аргумент се лансира и от Кремъл при всеки удобен случай. Съвсем наскоро управителят на руската централна банка заяви, че конфискацията на руски активи от страна на западните правителства ще изпрати негативен сигнал.

Авторитетни експерти обаче вече отхвърлиха тези опасения. А ние работим активно с нашите партньори, тъй като едно колективно решение на страните от Г-7 и ЕС също би намалило допълнително всички подобни рискове.

Но има и друг момент, който трябва да се подчертае: Конфискувайки руските активи, други държави може би ще се замислят, преди да предприемат подобни агресивни действия.

Приветстваме предприетите досега действия, за да накараме Русия да плати. Например през 2022 г. Канада стана първата държава, която прие законодателство, позволяващо прехвърлянето на активи. Миналата година Белгия пое инициативата да започне да използва данъчните приходи от руски активи за подпомагане на Украйна. А неотдавнашното приемане от ЕС на закон за заделяне на извънредни печалби, реализирани от замразени активи на руската централна банка, е първата реална стъпка на блока към използване на руските активи за финансиране на възстановяването на Украйна.

Всички тези действия са добре дошли и ние приветстваме тези правителства за това. Но те са само началото и трябва да се направи още.

Осъзнаваме, че всеобхватното използване на данъците, печалбите и активите може да се осъществи само чрез поредица от национални и колективни стъпки, а не чрез един-единствен колективен скок - всички държави имат свои собствени правни нюанси. Но като се има предвид всичко това, все още е осъществимо още през тази година да се започне конфискация на руските "замразени" активи в пълен размер.

Освен това конфискуването на активите на руските олигарси е друго важно измерение на всичко това и ЕС вече задава тенденция, като финализира необходимото законодателство в тази област.

Разбира се, някои от нашите съюзници са загрижени, че решението за конфискуване на активите на руската централна банка може да създаде прецедент за други държави да търсят компенсации за минали войни. Но тези опасения са неоснователни. Правният механизъм за конфискация на руските активи може да бъде адаптиран към конкретния случай на нейната агресия срещу Украйна и по този начин развитието на съществуващото международно право няма да има обратно действие.

Напротив, то би послужило като силно възпиращо средство, принуждавайки други потенциални агресори да обмислят финансовите последици от нападението над други държави.

Общата цена за възстановяването на Украйна вече достигна 486 млрд. долара, според последния доклад на Световната банка. Той оценява преките щети от войната на почти 152 млрд. долара. А руските пари могат да покрият голяма част от тези огромни разходи за възстановяване и отбрана.

Настоящите руски активи във Великобритания (23 млрд. долара), Люксембург (6,8 млрд. долара) и Швейцария (8,7 млрд. долара) биха били достатъчни, за да посрещнат нуждите на Украйна за възстановяване на транспортната ѝ инфраструктура. Това включва 16 повредени или унищожени граждански летища, най-малко 344 моста и над 25 000 км. магистрали.

Същевременно замразените средства в Германия (6,5 млрд. долара), Австрия (1,8 млрд. долара), Ирландия (2 млрд. долара) и Полша (1,13 млрд. долара) ще бъдат достатъчни за възстановяването на над 3500 повредени или унищожени учебни заведения, включително 1700 училища, над 1000 детски градини и 586 университета.

И това не е всичко. Руските активи във Франция (1,48 млрд. долара) биха били достатъчни за изграждането на нова водноелектрическа централа, която да замени украинската централа "Каховка", разрушена от Русия миналото лято. А печалбите от руските активи, държани в белгийския депозитар Euroclear, само за 2022 г. и първата половина на 2023 г. възлизат на 2,56 млрд. долара. С тези пари могат да бъдат възстановени 1223 здравни заведения, включително 384 болници и 352 амбулаторни центъра, повредени или разрушени от Русия.

Всичко това може да се случи, стига да има политическа воля - а времето за това е сега. Наистина ще си заслужава./БГНЕС

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Дмитро Кулеба, външен министър на Украйна, „Политико“