Додик: Байдън всява страх, иска война на Балканите

"Джоузеф Байдън заблуждава обществеността, като всява страх и призовава към война", заяви президентът на ентитета Република Сръбска (РС) в Босна и Херцеговина Милорад Додик, предаде БГНЕС.


Той коментира предупреждението на американския президент, че ако Украйна загуби войната от Русия, балканските страни ще са следващите.

„Ако ние се отдалечим и Русия успее да удържи атаката им и да срине Украйна, какво мислите, че ще се случи в балканските страни?“, попита Байдън по време на среща с американски кметове.

В отговор Милорад Додик призова Байдън "да спре да лъже и да спре да подстрекава балканските народи един срещу друг". Той заяви, че сърбите "няма да бъдат монета за ничий подкуп".

"Някога народите от този регион бяха наивни, поставиха чуждите интереси над своите и платиха трагична цена, но най-вече сърбия. Ние, сърбите на Балканите, се стремим към мир, сътрудничество и напредък. За да реализираш интересите си, сам трябва да поемеш разходите", написа Додик в социалната мрежа X.

"Всъщност можете да препоръчате на малцината европейци, които все още ви слушат, че Босна и Херцеговина заслужава да започне преговори с ЕС", каза още президентът на РС.

БГНЕС припомня, че преди три години Додик заплаши, че ще превземе казармите на Въоръжените сили на Босна и Херцеговина по "словенски модел". Днес той говори открито за обявяване на независимост на ентитета, което несъмнено би предизвикало криза в сигурността на целия Балкански регион. Милорад Додик поддържа много близки връзки с Белград и Москва. Поради заплахите срещу Дейтънското мирно споразумение от 1995 г. той и мнозина от приближените му бяха санкционирани от САЩ.

"Ще превземем казармите в РС, ще създадем собствена охрана и ще решаваме кой може да влиза и кой не", заяви Додик през октомври 2021 г.

Членът на партията му "Съюз на независимите социалдемократи" (СНСД) Душанка Майкич заплаши с руска намеса в БиХ в началото на руската агресия срещу Украйна през 2022 г., ако страната предприеме стъпки към присъединяване към НАТО.

"Да припомним: През март 2021 г. Москва заяви, че ще реагира, ако Босна и Херцеговина предприеме стъпки към присъединяване към НАТО. Не се преструвайте, че не сте знаели, ако нещо се случи", каза Майкич. /БГНЕС