Додик: БиХ ще кандидатства за БРИКС като алтернатива на ЕС

Лидерът на босненските сърби Милорад Додик заяви, че Босна и Херцеговина трябва да кандидатства за членство в групата БРИКС като алтернатива на Европейския съюз.


"Като се има предвид, че от Брюксел винаги се появяват нови и неясни условия за приемане в Европейския съюз, смятам, че Босна и Херцеговина трябва да подаде молба за членство в БРИКС", написа той в X. "Вярвам, че тя ще бъде одобрена пред ЕС."

Додик - сръбският член на тричленния президентски орган, управляващ Босна - заяви, че представители на Република Сръбска ще изпратят предложение до босненското правителство "в близките дни" с молба да обмисли този план.

Понастоящем той е подложен на санкции от страна на САЩ за подкопаване на босненските институции и застрашаване на териториалната цялост на страната.

Дори в условията на руската инвазия в Украйна Додик поддържа близки отношения с Кремъл. През януари той награди руския президент Владимир Путин с най-високото отличие на ръководената от него единица - ход, който беше заклеймен от представители на ЕС и САЩ. Европейската комисия бързо напомни на Додик за значението на върховенството на закона, тъй като страната се стреми към членство в ЕС, особено след като Босна получи статут на кандидат за членство в ЕС през декември миналата година. /БГНЕС