Додик: Всичко, наложено от върховните представители в БиХ, трябва да бъде преразгледано

Всичко, наложено от върховните представители в БиХ, трябва да бъде преразгледано, заяви президентът на ентитета Република Сръбска, Милорад Додик, съобщи "Локално".


„Моята политическа цел е запазването на дейтънската позиция на РС, това, което е записано в Дейтън и конституцията. Това, което върховните представители ни наложиха, трябва да бъде преразгледано, регулирано и въведено в рамките на конституцията“, написа Додик в Instagram.

Додик отбеляза, че всичко, договорено на неотдавнашната среща с лидерите на партиите, участващи в управлението на РС, "е било направено в полза на по-добро позициониране".

Президентът на РС също така заяви, че президентът на Хърватия Зоран Миланович е потвърдил "хърватската подкрепа за споразумението на легитимните политически представители на трите съставни народа на Босна и Херцеговина (БиХ), което гарантира равнопоставеността им в съответствие с Дейтънското споразумение“, на среща между двамата миналата седмица в Хвар.

Додик потвърди, че той и сръбският президент Александър Вучич са присъствали на демонстрационно учение на сръбските въоръжени сили на военен полигон миналата седмица.

БГНЕС припомня, че върховният представител на международната общност в Босна и Херцеговина, Кристиан Шмит, е в конфликт с президента на РС заради растящите нарушения на рамката на Дейтънското споразумение.

Неотдавна парламентът на Република Сръбска прие закон, с който клеветата отново се обявява за престъпление, което опозицията и правозащитните групи нарекоха заплаха за свободата на изразяване. Додик, който остава твърд съюзник на Кремъл и Белград, от години има огромно влияние върху сръбската единица в Босна и Херцеговина (БиХ) и често разпалва етническо напрежение.

Управлението на Милорад Додик е определяно като "проруски режим" поради неговите антиконституционни, сепаратистки и антидържавни действия.

Босна и Херцеговина се управлява от неработеща административна система, създадена със споразумението от Дейтън, което успя да сложи край на конфликта през 90-те години на ХХ в., но до голяма степен се провали в осигуряването на рамка за политическото развитие на страната и блокиране на политически фигури като Додик. /БГНЕС

Категории: