Доналд Туск се надява ЕС да размрази средствата за Полша по Плана за възстановяване

Доналд Туск, полският опозиционен политик, който е на път отново да стане министър-председател, ще се срещне днес в Брюксел с висши служители на ЕС, съобщи „Гардиън“.


Полската опозиция се представи добре на изборите в страната на 15 октомври и три опозиционни партии обявиха намерението си да съставят правителство с Туск като кандидат за министър-председател.

Полският опозиционер е уважавана личност в Европа, тъй като преди това е бил председател на Европейския съвет.

"Туск идва в Брюксел, за да изпрати силен сигнал, че бъдещото му правителство ще бъде твърдо ангажирано с целта за възстановяване на върховенството на закона и независимостта на съдебната власт", заяви Пьотр Бурас, ръководител на варшавския офис на Европейския съвет за външна политика.

Полският политик, каза Бурас пред „Гардиън“ тази сутрин, "се надява, че подобна политическа декларация може да доведе до пробив в преговорите за фондовете по Плана за възстановяване и устойчивост за Полша, които Комисията блокира поради тежки нарушения на върховенството на закона от страна на правителството на Право и справедливост".

"Поради противопоставянето на президента Анджей Дуда на изискваните от Комисията правни промени ... Туск не може да обещае, че новият закон, очакван от Комисията като предварително условие за отпускане на средствата, ще влезе в сила бързо", отбеляза мозъчният тръст.

Така че надеждата му е, че политическият му авторитет и добрата му воля са достатъчни, за да убеди Комисията да отблокира парите. Това е изключително важно за Полша и за самия Туск, тъй като беше едно от ключовите му предизборни обещания./БГНЕС