Дончев: Има мнозинство какво трябва да се промени в съдебната система

Скъсването на оставката от главния прокурор Иван Гешев не слага кръст на възможността за правителство с премиер Мария Габриел. Обезпокоително е, ако процесите в съдебната система, имат такова пряко влияние върху политическата система.


Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

Той определи като „интересна“ темата за промени в Конституцията. 70% от българите искат промени в основния закон без да знаят точно какви, т.е. промените звучат абстрактно, заяви Дончев пред бТВ.

В същото време той подчерта, че проектът за промени в Конституцията отпреди три години звучат актуално и днес. „Например, ограничаването на мандата на тримата големи в съдебната власт до 5 години“, даде за пример той и добави, че дори Христо Иванов, който също говори за промени в основния закон, няма готов текст.

„Има мнозинство какво трябва да се смени, особено в съдебната система. Всички зависимости по хоризонтала и вертикала трябва да бъдат ограничени. Затова са необходими и законодателни промени“, заяви Дончев.

На въпроса какво означава поименното споменаване на Бойко Борисов от главния прокурор на пресконференцията в понеделник, Дончев заяви, че „знакът е очевиден, това е намек за властта, която е в ръцете на прокуратурата“.

По отношение на възможността да бъде поискан имунитета на лидера на ГЕРБ от държавното обвинение, Дончев каза: „Особено в тази ситуация би било тъжно и контрапродуктивно да се иска имунитета на Бойко Борисов. Това ще изглежда единствено като репресия. Това би довело до пълен демонтаж на държавността, който започна преди 3 години“.

Заместник-председателят на ГЕРБ е категоричен, че те не се страхуват от възможността да бъдат извадени някакви нередности за тях: „Ние гардероб нямаме, какво да говорим за скелети“.

Според Дончев е разочароващо, че през последните години политиката не изпълнява своето главно предназначение да дава решения, а вместо това създава само проблеми.

„Ние сме в ситуация, в която трябва да дойде Аспарух и да преоснове държавата. Всички имат вина за тази ситуация. Но не трябва да сме заподозрени като най-големите носители на тази вина. Виновни са както тези, които са участвали, така и тези, които са мълчали“, подчерта заместник-председателят на ГЕРБ.

За едно евентуално свое участие в бъдещото правителство на Мария Габриел, Дончев каза следното: „Имам самочувствието на експерт, но наред с това трябва да си дадем сметка, че съм ярко обагрена политическа фигура. За да бъде един подобен кабинет вид успокоение от политическата криза, в него трябва да са безспорни фигури и ако може, да не всяват такова политическо или обществено разделение“

Според него единственото работещо решение е кабинет с ясен мандат, който да свърши 10 конкретни неща, сред които е отключването на съдебната реформа. Да прокара пътя на България към Шенген и еврозоната, да бъде приет бюджет и да се отпуши европейското финансиране.

„Ще стигна и още по-далеч – кабинет, чийто министър-председател предварително си депозира оставката в Народното събрание, ако не свърши нещата до определен срок“, заяви Дончев./БГНЕС