„Дориан” взе пет жертви на Бахамите

Чудовищната буря „Дориан” спря в понеделник над Бахамските острови, докато бурните морски води и свирепите ветрове посяха хаос сред ниско разположените островни общности, като отнеха поне пет живота и предизвикаха масови евакуации по източното крайбрежие на САЩ.

Премиерът на Бахамските острови Хуберт Минис нарече урагана "историческа трагедия" за архипелага.

"Досега Кралските полицейски сили на Бахамските острови потвърдиха, че в Абако има пет смъртни случая", каза Минис на пресконференция.

"Екипите ще отидат в Абако възможно най-скоро за пълна и правилна оценка и идентификация", каза той.

Тъй като „Дориан” се задържа над Бахамите на запад от веригата острови, министерството на туризма и авиацията на Бахамските острови обяви началото на спасителните операции „на места, където е безопасно“.

За мнозина чакането на пристигащата помощ беше ужасяващо.

Текстово съобщение, видяно от АФП от жена на име Кендра Уилямс, която живее на Гранд Бахама, гласи: „Под вода сме; ние сме на тавана. Може ли някой да ни помогне или да изпратите помощ. Моля. Аз и шестте ми внуци сме на тавана."

Жителят на Абако Рамон А. Кинг засне сцени на опустошения в кадри, предоставени на АФП, показващи наводнени улици, обсипани с дървета, паднали електропроводи и поне един напълно заличен дом.

"Вижте това", може да се чуе гласът на Кинг зад кадрите. "Нуждаем се от помощ, всичко е долу. Всичко е надолу. Погледни покрива ми, къщата ми. Все още съм жив и благодаря на Бога за живота си. Мога да се възстановя."

"Торнадото дойде от тази страна ... Моят съсед живееше там. Къщата му дори не е там.", продължава Кинг.

„Дориан” отслабна леко вчера, но все още е опустошителната буря от категория 4, наказвайки Бахамите с "животозастрашаваща буря и катастрофални ветрове", се казва в последния бюлетин на Националния център за урагани в Маями.

Страхът обхвана жителите на Фрийпорт, когато вятърът разкъса дигите и водата започна да навлиза в домовете, заяви Ясмин Ригби в текстово съобщение от главния град на остров Гранд Бахама.

„Хората, които смятаха, че са в безопасност, сега се обаждат за помощ“, каза Ригби. „Съпругът на най-добрия ми приятел е заседнал на покрива на къщата им, заобиколен от 2 метра вода.“

Първоначалните оценки на Червения кръст бяха, че 13 000 сгради могат да бъдат повредени или разрушени от „Дориан”, заявиха служители в Женева.

'Излез веднага'

Видео, публикувано на уебсайта на бахамския вестник „Tribune 242”, показва вода до покривите на дървени къщи в крайбрежен град.

Водните нива в Абакос, залят в неделя, се очаква бавно да спаднат.

"Ядрото на изключително опасния ураган „Дориан” ще продължи да залива остров Гранд Бахама и във вторник сутринта", заявиха от Националния център за урагани.

"След това ураганът ще се придвижи опасно близо до източното крайбрежие на Флорида в края на вторник до сряда вечерта и след това ще се придвижи опасно близо до бреговете на Джорджия и Южна Каролина в сряда вечер и четвъртък."

И трите източни американски щата наредиха крайбрежните жители да се евакуират, което засегнаха близо милион души. Съседна Северна Каролина също обяви извънредно положение, както и Вирджиния, макар че е по-далеч на север.

Губернаторът на Флорида Рик Скот написа в Туитър, че "леко преместване на запад ще докара бурята на брега с пагубни последици".

"Ако сте в зона за евакуация, излезте СЕГА. Можем да възстановим дома ви. Не можем да възстановим живота ви."

„Оставете всичко“

В пристанището на Южна Флорида Порт Сейнт Луси – район, обитаван от хора с ниски доходи, където паркингите за каравани стояха напуснати от жителите им - Дан Пийтъл, на 78 години, избяга от пенсионерската си общност, за да се подслони в хотел.

"Лошо ми е. Не ми харесва", каза той за АФП, излизайки навън на чист въздух, преди бурята да се стовари.

"Преживях седем или осем от тях, откакто съм във Флорида, от '73 г. насам. И всички са еднакви, да знаете. Оставете всичко, после съберете каквото можете. Но аз избрах да живея тук, което значи, че мога да живея с това.”, допълни Пийтъл.

----------------------------------------------------------------------

Лейла Макор, АФП