Драстичен ръст на тютюнопушенето в световен мащаб

За първи път от две десетилетия насам продажбата на цигари отбелязва драстичен ръст. Пик на употребата на тютюневи изделия е отбелязан миналата година по време на пандемията от COVID-19. Тютюневите компании, обаче, също увеличиха разходите за популяризиране на своите продукти.

През 2020 г. производителите на цигари са продали 203,7 милиарда цигари спрямо 202,9 милиарда през 2019 г., което е увеличение с около 0,4%, сочат данните на Федералната търговска комисия в САЩ.

Комисията се базира на данни, предоставени от четири големи тютюневи компании — Altria Group, производител на Marlboro; ITG Holdings USA, която произвежда Winston and Kools; Reynolds American, с марки като Camels и Pall Malls; и Вектор Груп ООД, производител на цигари с марка Pyramid.

В доклада се казва, че компаниите са увеличили бюджета си за реклама и промоция до 7,84 милиарда долара през 2020 г. при 7,624 милиарда долара предходната година.

Докладът не посочва дали пандемията на коронавирус и последвалите локдауни миналата година имат общо с увеличените продажби, но Bloomberg съобщи през април 2020 г., че продажбите на Altria за първото тримесечие са скочили отчасти в резултат на покупки на едро, които компаниите наричат „зареждане на килера“ - това предполага, че пушачите се запасяват с цигари, страхувайки се от недостиг./БГНЕС