Джъстин Тимбърлейк продаде целия си музикален каталог за над 100 млн. долара

Джъстин Тимбърлейк продаде целия си музикален каталог на компания, подкрепяна от Blackstone, присъединявайки се към поредица от знаменитости, които наскоро продадоха музикалните си права за големи суми.

Базираната в Лондон Hipgnosis Song Management обяви, че е придобила правата за всичките 200 песни, написани от него или в съавторство с други изпълнители. Сред тях са хитове номер едно в класациите, като "SexyBack", "Can't Stop the Feeling" и "Mirrors".

Сумата на сделката не е обявена, но според източници тя надхвърля 100 милиона долара, пише "Уолстрийт Джърнал".

Музикалната колекция на Тимбърлейк обхваща период от над 20 години. Певецът става известен през 1995 г. като член на групата NSYNC. След международния успех на бандата, той се впуска в солова кариера, която включва 5 студийни албума и 40 сингъла.

Отнелоо му е повече от година, за да завърши продажбата, според изпълнителния директор на Hipgnosis Мерк Меркуриадис, и тя е част от нарастващата тенденция мегазвезди да продават своите музикални права. Между тях са Боб Дилън, Брус Спрингстийн, Нийл Йънг и Стиви Никс.

41-годишният Тимбърлейк е по-млад от другите музикални икони, които са сключили подобни сделки. Той обаче не е единствен от младото поколение, което се договаря с Hipgnosis. Дуото "The Chainsmokers" продаде своя каталог на компанията през 2019 г., а Шакира подписа сделка с Hipgnosis през януари. Други изпълнители, сключили сделки с Hipgnosis, са "Red Hot Chili Peppers", "Journey" и др.

Договорът на Тимбърлейк покрива само авторските му права и включва само песните, които той лично е написал. Той е и автор на песни за други изпълнители като Риана и Мадона. /БГНЕС